Parlamentul britanic a respins acordul pentru Brexit. Prima reacţie din partea oficialilor de la Bucureşti

Data actualizării: Data publicării:
EU Referendum - Signage And Symbols
Foto: Guliver/GettyImages

Acordul convenit de Londra şi Uniunea Europeană cu privire la ieşirea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din blocul comunitar a fost respins, marți seară, de Parlamentul britanic. Guvernul conservator al Theresei May este contestat de laburiști, care au depus o moțiune de cenzură. Votul decisiv are loc miercuri. 

Citește și Cum vor fi afectați românii din Marea Britanie de respingerea acordului pentru Brexit

ACTUALIZARE 2:00 Parlamentarii britanici pregătesc o moţiune pentru a amâna procesul legat de Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona privind ieşirea din Uniunea Europeană, le-au transmis unii miniştri oamenilor de afaceri într-o conferinţă telefonică, potrivit unei surse care a participat la discuţie.

Detalii aici: Parlamentarii britanici pregătesc o încercare de amânare a Brexitului

ACTUALIZARE 00.10. O primă reacţie şi din partea oficialilor de la Bucureşti. România deține președinția Consiliului Uniunii Europene și ar trebui să aibă un rol de mediator în gestionarea acestui subiect delicat.

Ministrul pentru Afaceri Europene, George Ciamba, speră că în ciuda respingerii acordului, Marea Britanie va proteja, aşa cum a promis, drepturile cetăţenilor europeni care trăiesc în Regat.

„Continuăm pregătirile pentru varianta cea mai proastă, cea a ieşirii Marii Britanii dezordonată. Avem pregătirile care sunt atât la nivel comunitar de legislaţie care trebuie adoptată, cât şi la nivel naţional. Deci fiecare stat membru va continua pregătirile în această direcţie. Vom vedea şi celelalte elemente vizând procesul politic. Nu cred că e cazul să creăm o spaimă sau să considerăm că la acest moment este foarte clar că există o ieşire a Marii Britanii fără înţelegere.

Revin la asigurările făcute de ministrul de Externe britanic despre faptul că drepturile cetăţenilor europeni care se află pe teritoriul Marii Britanii nu vor avea de suferit în cadrul unei ieşiri dezordonate, ci vor avea acelaşi tratament ca şi cel prevăzut în acordul de ieşire”, a spus Ciamba.

ACTUALIZARE 22.40. Apar și primele reacții de la Bruxelles. Riscul unei ieșiri haotice a Regatului Unit a crescut după votul din această seară”, a avertizat președintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker. O reacție a avut și președintele Consiliului European, Donald Tusk. 

ACTUALIZARE 21.55. Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a spus că, în cazul în care Marea Britanie va părăsi UE fără niciun fel de acord, „este posibil ca cetăţenii români să aibă probleme”.

Citiți și:  Traian Băsescu: Un vis urât, din care Marea Britanie s-a trezit

ACTUALIZARE 21.50. Liderul laburist Jeremy Corbyn a anunțat depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului condus de Theresa May. 


ACTUALIZARE. Acordul pentru Brexit a fost respins. 432 de parlamentari au votat împotriva documentului și doar 202 pentru.


ACTUALIZARE 21.23. Premierul britanic Theresa May a făcut apel marţi seară la deputaţii britanici să respecte rezultatul referendumului privind Brexit-ul şi să voteze în favoarea acordului de ieşire pe care ea l-a încheiat cu Bruxellesul, relatează Agerpres.

„Avem datoria să respectăm o decizie democratică”, a spus Theresa May, într-o Camera a Comunelor plină, cu câteva minute înaintea votului care se anunţă un eşec pentru premier, din cauza opoziţiei atât a eurofililor, cât şi a unor susţinători ai Brexit-ului.

Ea a afirmat că un vot împotriva acordului este un vot pentru incertitudine, diviziune şi riscul unei ieşiri din UE fără nicio înţelegere.


Premierul Theresa May se află astfel în faţa unui moment cheie pentru viitorul ei politic şi pentru cel al Regatului Unit. Ea a amânat în luna decembrie acest vot, recunoscând că risca să înregistreze o înfrângere, şi a încercat să obţină noi garanţii de la UE pentru a o ajuta să obţină încrederea parlamentarilor britanici.

Dezbaterea are loc în Camera Comunelor, camera inferioară a parlamentului britanic. Theresa May nu are o majoritate clară în rândul celor 650 de parlamentari, iar Partidul Democratic Unionist nord-irlandez, care de obicei susţine guvernul în parlamentul de la Londra, se opune acordului de retragere a Regatului Unit din UE.

Theresa May are nevoie de 318 voturi pentru ca acordul să fie adoptat, întrucât şapte membri ai partidului naţionalist irlandez Sinn Fein nu participă, speakerii nu votează, iar cei patru parlamentari care ajută la numărarea voturilor (numiţi 'tellers') nu sunt luaţi în calcul.

Parlamentul britanic a avut trei zile de dezbateri în acest dosar în luna decembrie, înainte ca votul să fie amânat pentru luna ianuarie. Dezbaterea parlamentară a fost reluată pe 9 ianuarie şi se va încheia pe 15 ianuarie la ora 19:00 GMT. Imediat ce dezbaterea se încheie, se va trece la vot: întâi vor fi supuse votului amendamentele la moţiunea guvernului (privind acordul de retragere a Regatului Unit din UE), după care va fi supusă la vot moţiunea în ansamblul ei.

Parlamentarii au dreptul de a prezenta amendamente la moţiune. În cazul aprobării, un amendament va fi inclus în textul final al moţiunii, schimbându-i-se conţinutul sau adăugând condiţii la aprobarea de către parlament.

Deşi niciun amendament nu poate fi obligatoriu juridic pentru guvern, este dificilă politic ignorarea lui şi el poate dicta viitorii paşi pe care trebuie să îi facă guvernul May.

Mai mulţi miniştri britanici şi-au exprimat temeri că dacă este votat vreun amendament de către parlament, se va împiedica ratificarea acordului întrucât votul final ar putea să nu ofere aprobarea fără echivoc şi clară necesară juridic a acordului.

Procedura de vot în parlamentul britanic

De îndată ce dezbaterea se încheie, speakerul va citi numele primului amendament şi va cere ca aceia care sunt de acord cu el să strige 'aye', iar cei care sunt împotrivă 'no'. Dacă există cel puţin un 'no', atunci speakerul va cere un vot formal, cunoscut drept divizare.

Voturile sunt înregistrate de parlamentari care vin pe intrări diferite, departe de camerele de televiziune. După ce numărarea voturilor este încheiată, ceea ce poate dura până la 15 minute, parlamentarii revin în camera de dezbatere.

Cei patru 'tellers' desemnaţi se vor strânge în faţa speaker-ului, iar unul dintre ei va citi cu voce tare rezultatul votului.

Această procedură este repetată pentru fiecare amendament selectat de speaker şi apoi moţiunea principală este supusă la vot urmând acelaşi proces.

Ce se întâmplă dacă Theresa May pierde votul pe Brexit

Dacă Theresa May pierde votul, parlamentul îi cere să revină în trei zile lucrătoare cu o moţiune care cuprinde următorii paşi. Data limită în acest caz va fi sfârşitul zilei de luni, 21 ianuarie.

Guvernul britanic a declarat anterior că în cazul în care acordul este respins, atunci Regatul Unit va părăsi UE fără un acord pe 29 martie 2019.

Unii parlamentari au avansat ideea că parlamentul ar putea prelua de la guvern controlul procesului de ieşire a ţării din UE şi să îl predea unui comitet de parlamentari cu experienţă, din întregul spectru politic.

Respingerea acordului în Camera Comunelor sau eşecul acestui for legislativ de a găsi o soluţie alternativă ar crea o „criză constituţională fără precedent”, care, pe lângă faptul că ar putea să o coste pe Theresa May pierderea postului de premier, va lăsa „o moştenire tristă în paginile de istorie modernă” a Regatului Unit, a declarat pentru agenţia EFE Matthew Goodwin, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Kent.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Traseul vortexului polar în România. Județele care urmează să fie lovite de ninsori
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Cristina Bălan, imagine rară alături de soțul ei, care și-a sărbătorit ziua de naștere: „Nu am primit o cruce...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
De ce este bine să adaugi un praf de sare în ceai. Secretele unei băuturi delicioase, potrivit unei chimiste...
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Nicole Kidman, „desființată” de fani după ce a vorbit despre imaginea virală surprinsă după divorțul de Tom...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...