Brexit: Pericolul reizbucnirii unui conflict, după 20 de ani. Cine e Saoradh?
Haosul din jurul Brexitului a uluit mare parte din Europa. Dar cu cât dezbat mai mult politicienii de la Londra când şi cum să iasă Marea Britanie din Uniunea Europeană, cu atât devine mai periculoasă situaţia în Irlanda de Nord. Nesiguranţa se simte cel mai acut în zona rurală a Irlandei de Nord. Câmpurile fermierilor se întind de ambele părţi ale graniţei şi, în fiecare zi, oamenii le traversează fără să se gândească la vreo delimitare. Perspectiva unei graniţe dure între Republica Irlanda şi Irlanda de Nord a readus în actualitate temerile unui conflict, după 20 de ani de pace. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta la ora 18:30.
Mai mult de 3.000 de oameni au murit şi zeci de mii au fost răniţi în perioada fierbinte numită The Troubles (Perioada tulburărilor). Deceniile de violenţe s-au încheiat în 1998, odată cu Acordul de la Belfast, din Vinerea Mare. Pentru republicanii înrăiţi, însă, lupta pentru o Irlandă unită n-a luat sfârşit.
Tineri ca Paddy Gallagher văd un Brexit dur ca pe oportunitatea unică de a revendica Nordul de la Marea Britanie.
Cine e Saoradh?
Pictura „Revoluţia neterminată” identifică această clădire drept sediul local al celui mai periculos partid politic din Irlanda de Nord - Saoradh. Numele îi este dat de cuvântul irlandez pentru „eliberare”. Acest partid cere unificarea Irlandei. Gruparea a fost întemeiată în 2016 - la doar trei luni DUPĂ referendumul privitor la Brexit.
Magazinul partidului vinde suveniruri a ceea ce ei descriu drept lupta eroică împotriva ocupării britanice a Irlandei de Nord.
Imaginea publică a Saoradh e purtătorul de cuvânt al partidului, Paddy Gallagher, în vârstă de 26 de ani. El e dovada vie că naţionaliştii irlandezi găsesc recruţi tineri.
Referendumul pe tema Brexitului a avut ca efect împingerea a şi mai multor tineri în braţele radicalilor.
Paddy Gallagher, partidul Saoradh: „Stând de vorbă cu cei din comunităţile noastre, înţeleg de ce i-ar supăra înfiinţarea unei infrastructuri fixe la această graniţă a statului britanic. E de înţeles că oamenii se înfurie. Şi ei cer, în această privinţă, răspunsuri sau sfaturi de la Saoradh”.
Mulţi dintre susţinătorii partidului provin din cartierele catolice sărace. Puţine lucruri s-au schimbat pentru ei de la încheierea perioadei de tulburări şi violenţe, de acum 20 de ani. Spre deosebire de marea majoritate a locuitorilor Irlandei de Nord, pentru mulţi dintre ei conflictul în sine nu a fost încă rezolvat.
Paddy Gallagher, partidul Saoradh: „E foarte clar că suntem încă sub ocupaţie britanică. Nu trebuie decât să priveşti în jur. Vei vedea peste tot simboluri ale ocupaţiei”.
Noua IRA
La fel ca înainte, inamicul principal sunt forţele de securitate nord-irlandeze. Secţia de poliţie din centrul oraşului Londonderry - sau Derry, cum îi spun catolicii, e foarte bine păzită, de parcă n-ar fi existat niciodată un acord de pace.
Şi nu fără motiv: în luna ianuarie, radicalii au arătat de ce sunt în stare. Un necunoscut a parcat o maşină în faţa clădirii tribunalului din Londonderry şi a fugit. Explozia a urmat curând după aceea.
Analiştii au pus atacul pe seama autointitulatei „Noua IRA”. Poliţia consideră partidul Saoradh, din care face parte Paddy Gallagher, ca fiind aripa politică a acestei grupări. Gallagher neagă acest lucru cu vehemenţă.
La scurt timp după atac, pe zidurile din oraş mesaje graffiti proclamau „IRA e aici şi va rămâne”.
Gallagher ne spune clar că subscrie acestui sentiment.
Paddy Gallagher, partidul Saoradh: „Armata Irlandeză Republicană (IRA) de azi, care îşi desfăşoară încă activitatea şi duce o luptă susţinută de rezistenţă împotriva forţelor ocupante britanice, nu e considerată o nouă IRA”.
El vede situaţia ca pe o continuare a vechii lupte, de parcă n-ar fi existat un proces de pace de 20 de ani.
Ce spune poliția din Irlanda de Nord
Însă poliţia din Irlanda de Nord a trecut prin transformări radicale. În prezent, protestanţii pro-britanici lucrează cot la cot cu catolicii pro-irlandezi.
Mike Lindsay e şeful sindicatului poliţiei. El avertizează că un Brexit le-ar putea da forţelor radicale impulsul pe care-l caută.
Mike Lindsay, șeful sindicatului poliţiei din Irlanda de Nord: „Cred că pentru ei este o ocazie de a-şi menţine pe agendă vederile politice. Consider că Irlanda de Nord, dar şi întreaga Irlandă nu mai sunt cele care au fost acum 25-30 de ani. Aceşti oameni nu merg mai departe. Sunt prinşi în retorica trecutului”.
Un afiş comemorează ofiţerii britanici din forţele de securitate ucişi înainte de Acordul de pace din Vinerea Mare. Lindsay se teme că lista va deveni mai lungă - poliţia din Irlanda de Nord are mult prea puţin personal.
Mike Lindsay, șeful sindicatului poliţiei din Irlanda de Nord: „Pur şi simplu nu avem destui ofiţeri care să poată face faţă dinamicii pe care o va aduce Brexitul, oricare va fi aceea. Fie că va fi o graniţă dură sau una fără controale stricte, trebuie să ne aşteptăm ca dinamica muncii de poliţie şi cea a zonei de frontieră să se schimbe. În anumite privinţe, munca de poliţie şi controalele vamale vor fi diferite”.
Şeful de sindicat ne arată cât de delicată poate fi pacea actuală: o fotografie făcută în 2017 în Belfast, capitala Irlandei de Nord. S-a tras într-o maşină de poliţie fără însemne. Se presupune că lunetistul provine din rândurile militanţilor pro-irlandezi.
Întâlnire cu un radical nord-irlandez
Unul dintre aceşti militanţi a acceptat să ne acorde un interviu. Prin intermediari, am primit o invitaţie neaşteptată de la Partidul Revoluţionar Sinn Fein, grupare disidentă pro-irlandeză. Suntem duşi într-un mic orăşel din Irlanda de Nord.
Şi acest partid e considerat aripa politică a naţionaliştilor militanţi care n-au luat niciodată parte la procesul de pace. Nu ni se permite să le arătăm feţele.
„Fie că va fi o graniţă dură sau una laxă, tot va fi o graniţă. Din punctul de vedere al irlandezilor republicani, singurul Brexit care ne interesează este ieşirea Irlandei din Marea Britanie, spune interlocutorul.
Se referă la întreaga insulă numită Irlanda. Şi consideră justificată violenţa desfăşurată în acest scop.
„Orice naţiune care e supusă unei ocupaţii şi ingerinţe politice şi militare şi-a apărat şi va continua să-şi apere suveranitatea prin luptă armată. Irlanda nu face excepţie”, continuă militantul.
Paddy Gallagher, tânărul membru al partidului irlandez-naţionalist, vrea acelaşi lucru: britanicii SĂ IASĂ din Irlanda. Din toată Irlanda. Fie că va fi un Brexit, fie că nu.
Emisiunea „Focus Europa”, o coproducție Digi24 - Deutsche Welle, se difuzează la Digi24 vinerea, la ora 23:00, și în reluare sâmbăta, de la 18:30.
- Etichete:
- irlanda de nord
- brexit
- focus europa
- conflict irlanda de nord
- pericole brexit
- riscuri brexit
- conflicte interreligioase
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News