Volodimir Zelenski speră ca Ucraina să obțină „în următoarele săptămâni” statutul de țară candidată la UE

Data publicării:
volodimir zelenski ii inmaneaza chestionarul ue ambasadorului Matti Maasikas
Președintele Volodimir Zelenski i-a înmânat la 18 aprilie 2022 ambasadorului UE la Kiev, Matti Maasikas, chestionarul pentru aderarea Ucrainei la UE Foto: president.gov.ua

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski speră că țara va obține „în următoarele săptămâni” statutul de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană. El i-a transmis, luni, ambasadorului Uniunii Europene în Ucraina, Matti Maasikas, două dosare voluminoase care constituie, practic, cererea de aderare a Ucrainei la UE.

În mod obişnuit, obţinerea statutului de candidat la aderare la UE „durează ani”, însă Bruxelles-ul „ne-a oferit cu adevărat oportunitatea de a angaja această procedură în câteva săptămâni sau luni”, a afirmat președintele Volodimir Zelenski.

„Poporul nostru este, în forul său interior, deja de multă vreme mental în Europa. Cu toate acestea, fiecare ţară trebuie să urmeze această procedură” a mai spus el. „Suntem cu adevărat convinşi că această procedură va fi activată în următoarele săptămâni”, a adăugat preşedintele ucrainean,

El consideră că aceasta ar constitui „un semnal important” pentru prietenia între Kiev şi Bruxelles. „Suntem convinşi că vom fi susţinuţi în acest demers”, a adăugat el. Potrivit lui Zelenski, „ucrainenii sunt uniţi” în ceea ce privește acest obiectiv, de a face parte din UE, pentru că vor „să se simtă egalii altor europeni”.

Ucraina se așteaptă să obțină statutul de țară candidată în iunie, la următorul summit programat al Uniunii Europene, a declarat luni un oficial de la cabinetul președintelui Zelenski. „Apoi vom începe discuțiile de aderare, iar odată ce încep aceste discuții putem vorbi deja de intrarea Ucrainei în UE cu drepturi depline”, a spus oficialul ucrainean.

Nu există consens în UE pentru aderarea Ucrainei

Integrarea în UE este un proces de durată pentru apropierea legislaţiei ţării-candidate de cea a UE. Procesul necesită negocieri complexe asupra unui număr mare de subiecte şi respectarea unor criterii dificile pentru o ţară aflată în război, printre care stabilitatea politică şi o economie de piaţă viabilă. Procesul necesită de asemenea acordul unanim al celor 27 de ţări membre, însă acestea sunt divizate asupra problemei unei viitoare aderări a acestei foste republici sovietice, invadată de Rusia din 24 februarie, notează AFP, preluată de Agerpres.

Agenția franceză de știri menționează că opt ţări - Republica Cehă, Letonia, Lituania, Estonia, Bulgaria, Polonia, Slovacia şi Slovenia - au îndemnat, într-o scrisoare deschisă, să înceapă discuţiile asupra aderării Ucrainei la UE. Însă o treime dintre statele membre, printre care Belgia, Ţările de Jos, Italia sau Spania, sunt mai „rezervate”, potrivit unei surse diplomatice contactate de agenţia de presă franceză.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis Ucrainei la 8 aprilie, cu prilejul unei vizite la Kiev, chestionarul în vederea alcătuirii dosarului de candidat, iar preşedintele ucrainean - care semnase la 28 februarie scrisoarea prin care solicita aderarea țării sale la UE  - a dat asigurări că guvernul său va răspunde „cât mai curând posibil” la întrebările puse de Bruxelles. A făcut-o în decurs de 10 zile.

Acest chestionar serveşte ca bază pentru negocierile de aderare, proces laborios şi îndelungat. După invazia Rusiei în Ucraina, şi  Republica Moldova şi Georgia au cerut să devină membre ale UE, iar Republica Moldova a primit, la rândul său, la 11 aprilie, chestionarul de aderare.

România a salutat îndeplinirea acestui pas și a spus că va oferi sprijin Chișinăului pentru completarea chestionarului Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE.

În martie, liderii europeni au mandatat Comisia Europeană să pregătească un raport privind îndeplinirea criteriilor de aderare de către Ucraina, precum şi de către Georgia şi Republica Moldova. Printre criteriile care trebuie confirmate în raport, înainte de acordarea statutului de ţară candidată, se numără respectarea valorilor fundamentale ale UE, existenţa unor instituţii care să garanteze democraţia şi o economie de piaţă.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mario Iorgulescu, condamnat definitiv la 8 ani de închisoare cu executare, pentru accidentului mortal...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei