„Nu mai are multe ocazii să vină în Occident. Vara e bine să vii la Roma, să-i faci și o vizită Papei, să mergi la Palazzo Chigi (sediul guvernului italian – n.r.), să te întâlnești cu premierul în funcție, care de altfel e un om sprinten și foarte bun, Renzi, face și reforme, cu experiența lui de primar al Romei”, a spus Emil Hurezeanu, amintind că Italia este una din țările din G7 care a „mârâit” cel mai mult la sancțiunile economice îndreptate împotriva Rusiei.
„Putin a folosit prilejul ăsta de a apărea în insolita Romă pentru a vorbi de nevoia unei voci alternative în G7 și în Europa, ceea ce în sine e real, dar Putin știe cel mai bine că trebuie să îndeplinească niște condiții. Aceste condiții sunt oprirea unei agresiuni și reintrarea în logica puterilor europene, mondiale, responsabile, care consideră că principiul Pacta sunt servanda, adică înțelegerile sunt sacrosante, trebuie păstrat cu orice preț. Asta e simplu! Dacă semnezi în 1993 un acord la Budapesta prin care garantezi independența și integritatea Ucrainei, faci un contract de leasing pe 40 de ani cu Crimeea, aveai niște intenții transparente de drept public internațional, cu avocați, și dintr-o dată nu mai respecți asta și ajungi în situația în care contribui la crearea în Ucraina de Est a unei situații similare cu cea Cecenia din ultimii ani, un no man's land, o zonă gri, la dispoziția borfașilor, a interlopilor, a aventurierilor, a oamenilor care prind arme, o lume anomică, fără norme, pe care încet și sigur nici măcar Putin n-o mai poate influența”, a adăugat Emil Hurezeanu.
„Încet și sigur nu va mai controla nici el (Vladimir Putin – n.r.) această regiune, care are propriile ei cauze și propriii ei mercenari în stare de libertate, liberi de contract sau în așteptarea viitorului contract. Acesta este un pericol pentru toată lumea. Și în timpul ăsta Ucraina are o economie foarte precară, guvernarea nu poate să asigure nici limitarea corupției, iar angajamentele pro-europene nu mai sunt sustenabile, iar Rusia a pierdut miliarde, degeaba le promite Putin amnistie fiscală. Nu mai vin alimente, prețurile cresc, anumite produse nu se mai găsesc în Rusia. Și rubla s-a prăbușit. Care ar putea fi soluția? Putin s-ar putea să răspundă încet la apelurile Occidentului”, a subliniat jurnalistul, adăugând că „Rusia este o putere tradițional europeană”.
„Rusia este una din puterile care au asigurat crearea statelor naționale, respectarea condițiilor după marile războaie, după războaiele lui Napoleon, după războiul lui Hitler, într-un fel sau altul, de fiecare dată intrând într-un concert cu europenii pentru ca apoi să se despartă de ei și fiind de fiecare dată într-o tabără adversă, chiar și atunci când a contribuit la pacificarea Europei. De ce? Pentru că rușii obișnuiesc să se definească prin contradicție cu ceilalți. Din păcate pentru o putere atât de importantă, ei își definesc proporțiile prin diferența față de ceilalți, nu prin asemănare. E și asta o opțiune și poate fi respectată sau continuată și fără războaie”, a spus Emil Hurezeanu.