©FOTO: GETTY/GULLIVER IMAGES
ACTUALIZARE 22:00 Grecii nu sunt leneşi, iar Germania NU este responsabilă pentru toate relele din Grecia. Este declaraţia împăciuitoare a premierului Alexis Tsipras, care s-a întâlnit astăzi la Berlin cu Angela Merkel. Nu la fel de îngăduitor a fost, însă, cancelarul german, care a repetat ce a spus în ultima perioadă: Grecia poate primi următoarea tranşă din împrumutul extern doar dacă aplică reformele cerute de creditori.
Cu o precizie germană, Alexis Tsipras a ajuns la Cancelaria Federală exact la ora stabilită. A fost întâmpinat de Angela Merkel, iar după zâmbetele protocolare a urmat una dintre cele mai aşteptate întâlniri. Şi deşi toată lumea se aştepta la o întrevedere tensionată, aparent, discuţiile au fost liniştite.
„Vrem ca Grecia să fie puternică din punct de vedere economic, să înregistreze creştere economică şi să-şi reducă şomajul. (...) Germania nu este cea care decide dacă programul de reforme este corect sau suficient, acesta va fi evaluat de cele trei instituţii (n.r. - FMI, Banca Mondială, BCE), iar deciziile vor fi luate de Eurogrup”, a ținut să sublinieze Angela Merkel.
În ultima perioadă, cancelarul a susţinut că elenii nu vor primi niciun ban până când nu vor implementa un nou set de reforme.
„Nu vrem să distrugem realizările ultimilor cinci ani. Trebuie să implementăm reforme importante pe care guvernele anterioare nu le-au realizat, să luptăm împotriva corupţiei şi evaziunii fiscale”, a declarat, la rândul său, premierul elen Alexis Tsipras.
Sunt realizări pe care le aşteaptă şi grecii de rând, sătui de atâtea probleme.
„Mi-aş dori ca Tsipras să fie mai serios, să nu se comporte teatral ca Varoufakis (n.r. - ministrul grec de Finanţe), să se gândească la viitorul ţării”, spune un cetățean grec.
Criza elenă nu le e străină nici grecilor din Germania, care încă nu ştiu câtă încredere să aibă în noul premier. Dimitris este proprietarul unui restaurant din Berlin.
„Să intre bani în ţară, să scadă nivelul şomajului, să existe investiţii în industrie. Astea ar fi lucrurile care ar trebui să se schimbe. Şi sistemul de impozitare să fie reorganizat”, spune Dimitris Karafilidis, proprietarul unui restaurant din Germania.
Guvernul elen trebuie să trimită la Bruxelles o listă clară cu măsurile economice care vor fi luate în lunile următoare. Altfel, Grecia nu va primi următoarea tranşă din împrumutul de 240 de miliarde de euro acordat de instituţiile financiare internaţionale.
Liderul Executivului de la Atena a fost primit cu onoruri militare, apoi urmau discuţii cu cancelarul Angela Merkel. Este o întâlnire mult aşteptată, în contextul în care statul elen are urgent nevoie de o tranşă din împrumutul extern. Germania a avertizat, însă, ca banii nu vor fi deblocați dacă Atena nu aprobă reformele cerute de creditori.
Potrivit „Financial Times”, Alexis Tsipras i-ar fi trimis o scrisoare Angelei Merkel, în care o anunţa că preferă să plătească pensiile şi salariile, în loc să achite o parte din datoria externă. Ulterior, oficiali ai Guvernului de la Atena au precizat că e vorba de o scrisoare trimisă mai multor oficiali europeni.
©FOTO: GETTY/GULLIVER IMAGES
Unii comentatori au remarcat că această scrisoare miroase a şantaj: Grecia ameninţă cu încetarea de plăți şi, de fapt, cu această sperietoare încearcă să obţină concesii.
Alte surse de la Atena au confirmat că la întâlnirea Tsipras-Merkel se va ridica şi problema despăgubirilor de război. Nu se va solicita o rezolvare, ci doar va fi pusă în discuţie. Destul de periculos, pentru că Germania consideră această problematică încheiată din anii '60.
În orice caz, la Berlin are loc întâlnirea reconcilierii. Sau cel puţin aşa se dorea. O soluţie la criza Greciei - pentru că nu mai e o criză a zonei euro sau a datoriilor suverane, acum e o criză a Greciei - o soluţie nu se va găsi astăzi. Nici măcar nu era scopul întâlnirii. Însă va fi un moment definitoriu pentru ce se va întâmpla ulterior.
Angela Merkel a întins o mână în semn de pace după ce miniștrii de finanțe din cele două țări s-au tot contrat. Grecia însă trebuie să şi producă propuneri de reforme acceptabile. Şi e o chestiune delicată. Iar atitudinea cerută liderului german este să fie în aceeaşi linie ca şi până acum - fermă. Politicienii din Germania, atât popularii din partidul lui Merkel, cât şi social-democraţii, i-au cerut cancelarului să nu facă niciun fel de concesii.
Spania cere şi ea să fie păstrată aceeaşi atitudine.
Problemele economice ale Greciei au început în 2009, iar în cinci ani, statul elen a pierdut un sfert din Produsul Intern Brut şi rata şomajului a ajuns de la 8, la 26%.