Viile reprezintă pentru moldoveni o sursă importantă de venit. Republica Moldova ocupă locul 6 în Europa după mărimea plantaţiilor de vie.
Mai exact,10% din pământul arabil este cultivat cu viţă-de-vie. Din totalul exporturilor, peste 7% sunt generate de producţia de vinuri. Acest sector asigură 300.000 de locuri de muncă.
Republica Moldova are 142 de crame exploatate şi din punct de vedere turistic.
Renumită este localitatea Mileştii Mici, un oraş viticol subteran, aflat la o adâncime de 80 de metri, ale cărui străzi poartă denumiri sugestive, precum strada Cabernet sau strada Fetească. Locul a intrat în Cartea Recordurilor pentru colecţia cu 2 milioane de sticle de vin.
La Cricova, moldovenii au învăţat să facă vinul după metoda lui Dom Pierre Perignon. Recunoscute sunt şi vinurile de Purcari. Cu o tradiţie de 185 de ani, Vinăria Purcari produce 500.000 de sticle de vin anual.
În 2012, Republica Moldova a exportat vinuri in valoare de 210 milioane de dolari. 30 la sută a mers către Rusia, 25 la sută către Belarus şi 14 la sută în Ucraina.
Doar 15 la sută din producţie a ajuns în state ale Uniunii Europene, cei mai mari importatori fiind România, Polonia şi Cehia.
După blocarea importurilor de către Rusia, Republica Moldova încearcă să compenseze pierderile suferite printr-un acord de export cu Uniunea Europeană.