Video Viktor Orban, „oracolul” de la Băile Tușnad. Presa ungară enumeră predicțiile lui de la Universitatea de Vară, care s-au adeverit

Data actualizării: Data publicării:
Viktor Orban, la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad. Foto: Inquam photos/ Laszlo Beliczay
Viktor Orban, la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad. Foto: Inquam photos/ Laszlo Beliczay

Sâmbătă, la Băile Tușnad, premierul ungar Viktor Orban este așteptat să țină tradiționalul discurs în cadrul Universității de Vară ”Tusvanyos”, unde este invitat anual. Cotidianul ungar Magyar Nemzet prezintă o analiză a acestui eveniment, prin prisma edițiilor precedente, afirmând că discursurile sale la Tusvanyos se caracterizează prin prezentarea strategiei pentru viitor, fiind o adevărată busolă pentru scena politică și alegători. În plus, enumeră o serie de predicții ale premierului, care, spune autorul articolului, s-au adeverit în mod regulat. 

Discursul prim-ministrului, care are loc în mod tradițional în ultima zi a Universității Libere, este întotdeauna un eveniment foarte popular. Ca de obicei, Viktor Orban se va adresa Universității Libere Tusvanyos sâmbătă dimineața. Prim-ministrul ungar își împărtășește în mod tradițional gândurile cu privire la guvernare și elaborarea de strategii la Băile Tușnad. Evaluarea poate servi, de asemenea, drept o busolă nu numai pentru actorii politici, ci și pentru alegători, scrie Mate Patrik.

Planuri pentru 2040

În discursul de anul trecut, prim-ministrul ungar a subliniat că trăim într-o perioadă deosebit de periculoasă din istoria omenirii, aceștia fiind anii marilor schimbări. După cum a spus, echilibrul de putere în lume s-a schimbat, iar noi suferim acum consecințele grave.

China a schimbat echilibrul de putere în lume, o temere mai veche a lumii occidentale, a subliniat Orban. El a afirmat că nu a existat niciodată un dezechilibru global atât de rapid și de tectonic precum cel în care trăim astăzi.

În ceea ce privește Uniunea Europeană, Orban a declarat că are sentimentul că UE este chinuită de anxietate și se simte îngrădită. Prim-ministrul ungar a declarat că în centrul conflictelor dintre UE și Ungaria se află legea fundamentală a țării. UE respinge moștenirea creștină, efectuează schimburi de populație și duce o campanie LGBTQ împotriva națiunilor favorabile familiei. Prim-ministrul Ungariei a spus că Europa și-a creat propria clasă politică, care nu mai este responsabilă, nu mai este creștină sau democratică în convingerile sale.

”Nu dorim ca toată lumea să aibă aceeași credință sau să trăiască aceeași viață de familie sau să participe la aceleași sărbători. Dar insistăm că avem o casă comună, o limbă comună, o cultură comună și o sferă publică comună care trebuie protejate cu orice preț. Acesta este motivul pentru care nu vom face compromisuri și nu vom da înapoi, vom insista asupra drepturilor noastre. Nu vom ceda în fața șantajului politic sau economic”, a spus el.

A 33-a ediție a Tusvanyos

Pe lângă evaluarea situației politice globale, Viktor Orban a vorbit și despre perspectivele economiei ungare în discursul său de la Tusvanyos.

El a spus că în trei ani ne-am ciocnit cu doi meteoriți: în primul rând, Covid în 2020, de care ne-am apărat, dar războiul din 2022 ne-a scos pe toți de pe traiectorie.

Orban a adăugat că, dacă totul merge bine, ar putea vorbi despre planurile pentru perioada 2030-2040 la tabăra de la Băile Tușnad din 2024. Evenimentul anual din România a ajuns la cea de-a 33-a ediție.

Succese locale

În 2022, după o absență de trei ani din cauza virusului SARS-CoV-2, Viktor Orban s-a adresat din nou publicului Universității Libere de la Băile Tușnad, amintește autorul articolului.

Orban a spus că, din 2019, lumea a intrat într-un deceniu de războaie și pericole, iar pilonii civilizației occidentale care se credeau de neclintit au fost slăbiți. Premierul prezisese deja această ultimă evoluție cu trei ani înainte, când a avertizat cu privire la slăbirea competitivității europene din cauza politicilor liberale.

Prim-ministrul a declarat că situația politică globală este nefavorabilă și că Ungaria se confruntă cu mai multe provocări în același timp: pe primul loc rămâne demografia, urmată de migrație și încercarea de a face schimb de populație europeană, iar al treilea pericol cel mai dificil este expansiunea ideologiei de gen în Occident.

Al patrulea este războiul, care este urmat de criza energetică de care este strâns legată oroarea recesiunii economice europene și internaționale.

UE, ca o mașină cu pană la toate cele patru roți

Dar prim-ministrul a anunțat și o cale de ieșire, un plan de acțiune, și a vorbit despre planurile strategice ale guvernului. Orbán a subliniat că nu există nicio șansă realistă de pace înainte de 2024 - alegerile prezidențiale din SUA - și a comparat strategia Uniunii Europene de abordare a conflictului cu cea a unei mașini cu o pană pe toate cele patru roți. El a afirmat că, prin urmare, UE are nevoie de o nouă viziune, iar Ungaria trebuie să ia măsuri pentru a-și garanta succesul local pentru a rămâne în afara crizei globale.

Premierul a lansat şi un plan de acţiune, a vorbit şi despre planurile de strategie ale Guvernului. Viktor Orban a subliniat că nu există nicio șansă realistă de pace până în 2024 - până la alegerile prezidențiale americane - și a comparat strategia Uniunii Europene privind gestionarea conflictului cu o maşină care pană la toate cele patru roți. După cum a spus el, de aceea UE are nevoie de o nouă viziune, iar Ungaria are nevoie de demersuri pentru garantarea succesului la nivel local pentru a rămâne în afara crizei globale.

Democraţia iliberală

Înainte de aceasta, în 2019, Orban a declarat că națiunea maghiară are capacitatea de a se apăra, că se află pe un curs promițător și că dezvoltarea sa ulterioară este amenințată din exterior, nu din interior.

La Băile Tușnad, prim-ministrul ungar face în mod regulat predicții politice, care se adeveresc cam de fiecare dată. În 2018, de exemplu, a prezis războiul ruso-ucrainean.

”Rusia se vede pe sine ca o țară care nu este în siguranță dacă nu este înconjurată de zone-tampon. Prin urmare, va încerca să creeze zone-tampon în jurul ei, așa cum a făcut până acum. Ucraina este una dintre victimele acestui lucru”, a declarat Viktor Orban în urmă cu șase ani.

În 2016, el a devenit primul lider politic în exercițiu din lume care l-a susținut pe candidatul la Președinția SUA, Donald Trump, la Băile Tușnad, în timp ce în 2014 a vorbit tot aici pentru prima dată despre democrația iliberală, amintește autorul articolului.

Importanța suveranității naționale

În 2013, premierul s-a referit la necesitatea protejării resurselor naționale, subliniind importanța suveranității naționale, importanța Constituției naționale și prioritatea politicilor privind familia.

În 2011, a vorbit despre schimbarea epocii care are loc în lume, precum și despre noua interpretare a rolului statului, pledând pentru construirea unei societăți bazate pe muncă în locul uneia de consum, în timp ce un an mai târziu a vorbit despre gestionarea cu succes a crizei de stat naţional a țărilor din Europa Centrală.

În 2010, premierul a vorbit despre o revoluție de două treimi și despre instituirea unui sistem de cooperare națională, care a fost formulat ca un antidot pentru capitalismul speculativ în stil occidental.

Viktor Orban a ținut primul discurs la Universitatea de Vară şi Tabăra Studenţească de la Băile Tuşnad în 1998. La acea vreme, în calitate de premier nou ales, a subliniat importanța apartenenței Ungariei la NATO, însă în anii următori discursurile sale de aici s-au transformat pe rând în discursuri politice, constând în mai multe teme.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Ce limbă vorbeau românii în Evul Mediu. Cum își spuneau în vremea lui Ștefan cel Mare și de unde vine numele...
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale