Viktor Orban amenință că va bloca bugetul UE și fondul european pentru pandemie

Data publicării:
viktor orban vorbind furios
Premierul Ungariei, Viktor Orban. Foto: GettyImages

Viktor Orban, premierul Ungariei, se opune ca alocarea fondurilor Uniunii Europene să fie condiționată de respectarea principiilor statului de drept. În consecință, liderul de la Budapesta a sugerat că Ungaria ar putea bloca adoptarea Fondului de redresare economică post-pandemie, în valoare de 750 de miliarde de euro, precum și decizia referitoare la bugetul multianual al Uniunii, relatează Mediafax.

Bugetul Uniunii Europene în perioada 2021-2027 urmează să ajungă la nivelul de 1.100 de miliarde de euro. Liderii statelor europene şi ai instituţiilor UE încearcă să aprobe noul proiect bugetar multianual, dar și planul de asistenţă financiară în scopul redresării economice propus de Comisia Europeană, în valoare de 750 de miliarde de euro.

Condiţiile acordării acestor fonduri, referitoare la reformele economice şi respectarea standardelor democratice, reprezintă principalele elemente de disensiune înaintea aprobării de către liderii din UE.

„Dacă ne îndatorăm, atunci nu ar trebui să apară condiţionalităţi privind cheltuirea fondurilor”, a declarat Viktor Orban într-un interviu acordat postului public de radio din Ungaria. „Fondurile trebuie alocate în mod corect şi flexibil. Trebuie evitat cu atenţie un lucru: amestecarea acestei situaţii cu politica. Aceasta este cea mai importantă condiţie a Ungariei. Am putea bloca prin veto acordul final, întrucât este necesară o decizie în unanimitate, dar ne-am poziţiona în opoziţie cu celelalte 26 de ţări. Acest lucru trebuie făcut doar în ultimă instanţă”, a explicat Viktor Orban, potrivit agenţiei Reuters.

Cine susține ideea condiționării fondurilor europene de respectarea statului de drept

Cancelarul Angela Merkel l-a atenţionat de curând pe Viktor Orban în privinţa respectării normelor statului de drept. „Protejarea statului de drept este importantă. Intenţionăm să spunem lucrurile clar când vine vorba de Viktor Orban. Vom urmări cu atenţie ce se întâmplă acolo”, a afirmat Angela Merkel, în condițiile în care Germania a preluat de la 1 iulie președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

„Liberalii se plâng mereu (...), încearcă de fiecare dată să ataşeze ideologiile lor la problemele economice din UE. Acest drum nu duce nicăieri”, a ripostat Viktor Orban.

Liderii ţărilor şi instituţiilor Uniunii Europene depun eforturi pentru aprobarea noului buget comunitar destinat perioadei 2021-2027 şi a fondului de relansare economică post-pandemie, fondurile apropiindu-se de nivelul de 2.000 de miliarde de euro.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a confirmat că există intenția de condiţionare a alocării fondurilor pentru relansare de respectarea normelor statului de drept, dar propunerea sa riscă să fie considerată insuficientă de ţările care vor un sistem dur de sancţionare a statelor care nu respectă independenţa justiţiei. Conform acestui sistem, orice sancționare a încălcării normelor statului de drept trebuie aprobată prin majoritate calificată de statele membre UE, astfel că există posibilitatea ca deciziile să poată fi blocate de Ungaria, Polonia și aliaţii acestora, notează cotidianul Financial Times.

În urmă cu câteva zile Věra Jourová, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar UE pentru Valori şi Transparenţă, a declarat că respectarea normelor statului de drept şi combaterea corupţiei vor fi condiţii pentru alocarea fondurilor europene, inclusiv a celor pentru relansare.  Agenţia de presă Reuters menționa că declaraţia reprezintă un avertisment adresat în principal unor ţări precum Polonia, Ungaria, dar și România şi Bulgaria. „Este un avertisment adresat Poloniei şi Ungariei, care au avut dispute cu Uniunea Europeană privind gradul de control guvernamental asupra instanţelor judiciare şi judecătorilor, dar şi României şi Bulgariei, care rămân afectate de corupţie şi de sărăcie la mulţi ani după aderarea lor la blocul comunitar”, a scris jurnaliștii de Reuters.

Și președintele PLUS, Dacian Cioloș, lider al grupului Renew Europe, a cerut, miercuri, în plenul Parlamentului European, într-un discurs adresat cancelarului Angela Merkel, ca acordarea fondurilor europene să fie condiționată de respectarea statului de drept. Solicitarea președintelui Renew Europe a venit în contextul dezbaterii priorităților președinției germane a Consiliului UE, în prezența cancelarului Angela Merkel.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri