Foto: Mediafax
„Nimeni nu m-a dat jos de la putere. Am fost forțat să plec din Ucraina din cauza amenințărilor la adresa vieții mele și la adresa vieții familiei mele. Puterea din Ucraina a fost luată cu forța de naționaliști profasciști care reprezintă o minoritate a populației”, a spus Viktor Ianukovici.
Viktor Ianukovici a spus că va continua „să lupte pentru viitorul Ucrainei” și că toate elementele stipulate în acordul încheiat în urmă cu o săptămână, în prezența miniștrilor de Externe ai Germaniei, Franței și Poloniei, precum și în fața unui reprezentant al Rusiei, trebuie respectate.
„Trebuie să ne îmbarcăm pentru a finaliza reforma constuțională până la sfârșitul acestui an. Toate autoritățile din Ucraina trebuie să îndeplinească prevederile acordului. Trebuie să organizăm alegeri prezidențiale în decembrie 2014 și apoi să adoptăm o nouă Constituție”, a spus Viktor Ianukovici.
Afirmația sa vine în condițiile în care noua putere de la Kiev a anunțat că alegeri prezidențiale anticipate vor avea loc pe 25 mai.
Președintele destituit al Ucrainei a mai spus că este „foarte important” ca „actele de violență din ultimele săptămâni” să fie investigate sub monitorizarea autorităților europene.
„Toate armele trebuie predate poliției, clădirile și străzile trebuie eliberate, baricadele înlăturate. Oamenii înarmați să plece de pe străzi, trebuie să asigurăm o viață normală pentru cetățenii Ucrainei”, a mai spus el.
„Trebuie să avem în vedere interesele regiunilor din Ucraina”, a adăugat Viktor Ianukovici.
Acesta a mai arătat că ieșirea din această criză va fi dificilă. „Am trecut prin vremuri tulburi, au existat victime. Ucraina a trecut printr-o criză politică. Toate acestea s-au produs din cauza politicilor vestice care au sprijinit forțele din Piața Independențe. Dar vom învinge, vom ieși din această criză”, a spus el.
Viktor Ianukovici a cerut organizarea unui referendum.
„Trebuie să supunem la vot, trebuie să discutăm toate aceste probleme, cu participarea societății civile, trebuie să vedem cu ce probleme se confruntă țara”, a mai spus el.
Președintele demis al Ucrainei a calificat acordul semnat în 21 februarie drept unul „controversat” și că acesta nu a fost îndeplinit.
„Acordul, care trebuia să dea o soluție la criza politică, trebuia respectat de ambele părți și cred că intermediarii internaționali și-au făcut treaba, am crezut în bunul lor caracter. Acest acord a fost controversat, dar cu toate acestea l-am semnat. (...) A fost o decizie crucială la acel moment”, a spus el.
„Opoziția și elementele radicale care sunt prezente în piață, în Kiev și în alte orașe, trebuia să predea armele, să elibereze străzile, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Drept urmare, Kievul a fost inundat de oameni înarmați, au început pogromuri, au început să distrugă case, biserici, instituții culturale și să ia viața unor civili nevinovați. Iar civilii nevinovați au avut de suferit. Oamenii au fost jefuiți, bătuți pe stradă și asta încă se întâmplă”, a spus Viktor Ianukovici.
El a mai declarat că s-au luat „decizii fără precedent”, că parlamentari au fost agresați, intimidați, „au fost duși cu forța în piață și forțați să declare loialitate noii puteri”.
„Sub presiunea maidanului, Parlamentul a votat aceste decizii”, a spus Viktor Ianukovici. El a adăugat că liderii opoziției, „numele care au devenit cunoscute în toată lumea, sunt oamenii care promovivează violența”.
În ceea ce privește situația din Crimeea, președintele destituit spune că este vorba despre „o reacţie absolut naturală la o lovitură de stat a unor bandiţi, la Kiev o mână de radicali a uzurpat puterea".
Viktor Ianukovici, care nu a vorbit niciun moment ca un fost lider al Ucrainei, ci ca unul încă în funcție, a spus că va reveni în țară.
"Mă voi întoarce în Ucraina imediat ce voi primi garanţii, în special din partea mediatorilor internaţionali, cu privire la securitatea mea", a declarat el.