Ninsorile şi gerul provoacă probleme în Europa. Cel puţin 16 oameni au murit, mulţi în avalanşele produse în Alpi, unde a nins neobişnuit de mult. În Germania, autorităţile folosesc elicoptere pentru a scutura crengile de zăpadă, înainte ca arborii să se prăbuşească pe şosele, sub greutatea nămeţilor. Pe de altă parte şi germanii şi austriecii rămân în stare de alertă. Sunt zone unde stratul de zăpadă a trecut de patru metri şi jumătate grosime şi meteorologii anunţă noi ninsori abundente.
Austriecii trebuie să se pregătească, pentru că un nou front atmosferic polar aduce noi ninsori. În zonele cele mai afectate, Salzburg şi Tirol, mii se case nu au energie electrică. O parte dintr-un orăşel este complet izolată de restul lumii, după ce drumurile au fost acoperite cu un strat de câţiva metri de zăpadă. Oamenii de acolo transmit, însă, că au provizii suficiente de apă potabilă şi hrană.
Zăpezile afectează tot mai mulţi oameni şi în sudul Germaniei.
Jared Sembritzki, comandant de brigadă Montană: „Avem multe solicitări să ajutăm la curăţarea acoperişurilor. În oraşul Bad Reichenhall, acum 13 ani, cam pe vreme asta, 15 oameni au murit, mulţi dintre ei copii.”
Într-unul dintre districtele bavareze a fost declarată stare de dezastru natural şi a fost chemată armata să ajute la curăţarea acoperişurilor. Pe unele case s-au adunat tone de zăpadă.
Franz Rasp, primarul din Berchtesgaden: „Ne aşteptăm la depuneri de jumătate de metru de zăpadă, pe acoperişurile şi aşa supraîncărcate din oraşul nostru, este nevoie de îndepărtarea urgentă a zăpezii de pe clădiri, publice sau private.”
Chiar dacă sunt îngrijoraţi de situaţie, localnicii încearcă să vadă partea bună.
- În copilăria mea, lucrurile stăteau cu totul altfel. Ceea ce vedem acum era obişnuit atunci. Cred că situaţia s-a schimbat din cauza încălzirii globale. Acest an ar putea fi excepţia care confirmă regula. Om vedea ce ne va aduce viitorul şi dacă ca trebui să dăm la loptată atât de mult.
Curăţarea drumurilor pare inutilă, căci ninge încontinuu.
- Dau zăpada cam o dată pe oră, în funcţie de cât de multă se depune.
- Cum e în comparaţie cu anul trecut?
- Anul ăsta e mai multă.
Nici Elveţia nu a fost ocolită de problemele cauzate de ninsori. Trei turişti au fost răniţi după ce o avalanşă, produsă în nord-estul ţării, a lovit un hotel. Un strat de zăpadă gros de cinci metri şi lat de 300 a alunecat. A trecut peste parcare, unde a distrus 15 maşini şi a pătruns în restaurant.
În sudul Italiei, regiune în care ninge foarte rar, subiectul de prima pagină al ziarelor locale este faptul că un copac s-a prăbuşit sub greutatea zăpezii. Pe vârful Monte Scuro, din regiunea Calabria, stratul de zăpadă a ajuns la 122 de centimetri.