Este vorba despre primele momente după ce atacatorul a mitraliat vitrina cafenelei în care erau ţintele lui, un caricaturist suedez şi ambasadorul Franţei la Copenhaga.
La două zile de la atac, anchetatorii au pus deja sub acuzare doi bărbaţi despre care spun că sunt complicii atentatorului. L-au ajutat să se ascundă de anchetatori şi împreună plănuiau alte atacuri.
„Sunt acuzaţi că l-au ajutat pe atacator să comită cele două crime şi au încercat să îl ajute să comită alte cinci”, spune Michael Eriksen, avocatul acuzaţilor.
Comunitatea musulmană din Danemarca a condamnat atacurile.
Atacatorul de 22 de ani avea antecedente penale şi era în vizorul poliţiei. Spre surpriza anchetatorilor, atentatorul este născut şi crescut în Danemarca, din părinţi imigranţi, şi era în atenţia poliţiei din cauza antecedentelor penale.
Cu gândul la atentatele de la Paris, preşedintele Franţei şi-a exprimat solidaritatea cu poporul danez.
„Danemarca, Franţa sunt astăzi două naţiuni care au trecut prin aceleaşi momente triste, dar, în aceeaşi măsură, au demonstrat şi aceeaşi voinţă de a rezista şi de a învinge terorismul”, a declarat Francois Hollande.
În condiţiile atacurilor de la Copenhaga şi de la Paris, comunităţile evreieşti din Europa se simt ameninţate, iar premierul israelian a declarat că evreii care se tem pentru viaţa lor sunt bineveniţi în Israel.
Potrivit statisticilor, doar anul trecut au depus cereri de emigrare în Israel peste 7.000 de evrei francezi, în condiţiile în care Hexagonul are cea mai mare comunitate iudaică din Europa: aproape 580.000 de oameni. Alte cereri de emigrare au venit din Ucraina, Republica Moldova, Marea Britanie şi Italia.