Au trecut deja 11 ani de la acea zi de 11 martie când 11 bombe au explodat la gara Atocha şi în trenurile de navetişti care se apropiau în acea dimineaţă de Madrid. 192 de persoane şi-au pierdut viaţa, printre care 16 cetăţeni români.
După 11 ani, ameninţarea teroristă încă planează asupra Europei. Pe 7 ianuarie, anul acesta, o altă capitală europeană, Parisul, a căzut victimă extremiştilor islamişti.
Cele 53 de ore de coșmar de la începutul lunii ianuarie, când trei teroriști au ucis 17 persoane la Paris, sunt încă vii în memoria francezilor. De ziua europeană a comemorării victimelor terorismului, sediul Charlie Hebdo, acolo unde a avut loc atacul fraților Kouachi, este încă protejat de militari, dar și flancat de numeroase flori, coroane sau pixuri simbolizând libertatea de exprimare a presei.
„Am venit să petrec câteva zile la Paris, eu trăiesc în sudul Franţei. Am venit pentru a comemora aceşti oameni masacraţi de terorişti pe 7 ianuarie”, spune un bărbat. „Simt o mare tristeţe şi neîncredere faţă de ce s-a produs aici. E teribil”, adaugă el.
„Nu există cuvinte în afară de tristeţe. E tot ce se poate spune, oricum nu mai serveşte la nimic. Să fim vigilenţi”, îndeamnă un alt bărbat.
Reprezentanţii serviciilor secrete din Franţa, Spania, Marea Britanie sau Statele Unite au avertizat că teroriştii pot lovi oriunde şi oricând. Cel mai mare pericol vine din Orientul Mijlociu, mai exact de la cetăţenii europeni care s-au alăturat jihadiştilor din gruparea Statul Islamic. Aceştia se pot întoarce în ţările de origine unde pot pune la cale atentate. Aproximativ 5.000 de cetăţeni europeni fac parte în acest moment din gruparea teroristă care acţionează în Siria şi Irak, dar numărul lor s-ar putea dubla până la sfârşitul anului.