Val de emoţie în Suedia după ce o fetiţă de 12 ani a murit împușcată într-un atac armat: „Niciun politician nu este aici”

Data publicării:
steag Suedia
FOTO: Guliver/ Getty Images

Moartea prin împuşcare a unei fetiţe de 12 ani în apropiere de Stockholm a provocat vii emoţii luni în Suedia, care se confruntă în ultimii ani cu o înmulţire îngrijorătoare a atacurilor armate între bande criminale, relatează AFP, citată de Agerpres.

Adolescenta, care după toate probabilităţile nu a fost vizată direct, a fost rănită mortal în noaptea de sâmbătă spre duminică în faţa unui fast-food din Norsborg, suburbie modestă dar de obicei calmă din sudul capitalei suedeze, a anunţat poliţia.

Flori şi lumânări au fost depuse de atunci pentru a forma o inimă la locul crimei, potrivit unui jurnalist al AFP.

"Asta nu trebuie să se mai întâmple. Este o fetiţă de 12 ani. Cei care locuiesc aici merită mai mult", şi-a exprimat indignarea Christina Lundstrom, o localnică de 51 de ani venită să se reculeagă.

"Niciun politician nu este aici pentru a-şi arăta susţinerea, ce fiasco!", a acuzat la rândul său Daniel Acat, în vârstă de 32 de ani.

Ministrul justiţiei Morgan Johansson şi-a exprimat, în cadrul unei declaraţii pentru agenţia TT, "emoţia şi dezgustul" provocate de această afacere care suscită numeroase reacţii.

Potrivit media suedeze, doi membri ai unei bande criminale prezenţi la faţa locului ar fi fost de fapt ţinta numeroaselor focuri de armă.

În general cu una dintre cele mai scăzute rate de omucideri din lume, Suedia se confruntă de mai mulţi ani cu o explozie de atacuri armate care vizează clădiri, vehicule şi, cel mai recent, persoane.

În cursul primului trimestru din 2020, 20 de persoane au fost ucise în 163 de atacuri armate şi schimburi de focuri în Suedia, potrivit poliţiei. Anul trecut şi-au pierdut viaţa 42 de persoane, în 334 de incidente.

Aceste cazuri sunt rar elucidate, dar potrivit Consiliului suedez pentru prevenirea crimelor, creşterea numărului de cazuri este legată de traficul de droguri. În 2019, guvernul a anunţat 34 de măsuri pentru combaterea problemei, prevăzând în special o întărire a efectivelor poliţiei şi pedepse mai mari.

Pe lângă Stockholm şi suburbia sa, fenomenul afectează şi oraşele Malmo, Goteborg sau Helsinborg.

Dezbaterea a atins nivelul maxim al tensiunii în luna august a anului trecut, după ce două femei au fost împuşcate mortal la câteva săptămâni distanţă, dintre care una în plină zi la Malmo în timp ce avea copilul în braţe, care a supravieţuit.

Fetiţa ucisă în acest weekend nu este însă cea mai tânără victimă. În 2015 un copil de patru ani a fost ucis, împreună cu trei adulţi, în explozia unei maşini-capcană.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri