Vaccin anti-COVID. Derogare de la legislația UE referitoare la OMG-uri pentru a accelera testele clinice

Data publicării:
un medic prezinta o mostra dintr-un vaccin anti-covid
Foto: Getty Images

Consiliul UE a adoptat miercuri o reglementare cu scopul de a accelera dezvoltarea și lansarea vaccinului împotriva COVID-19 în UE, oferind pentru testele clinice o derogare temporară de la legislația UE referitoare la folosirea organismelor modificate genetic (OMG).

Această derogare temporară se aplică totodată și statelor membre, pentru a le permite să folosească în anumite situații excepționale și de urgență - definite în legislația farmaceutică - produse medicinale destinate tratării sau prevenirii COVID-19 care conțin sau constau din organisme modificate genetic.

Impactul asupra mediului al produselor medicinale (inclusiv vaccinurile) care conțin sau sunt formate din OMG-uri și care ar fi folosite pentru a trata sau preveni COVID-19 va rămâne parte din procesul de autorizare pentru punerea pe piață, respectând cerințele de siguranță a mediului stabilite de legislația referitoare la OMG.

Reglementarea se va aplica doar atât timp cât COVID-19 este privit ca o pandemie de către OMS sau atâta vreme cât se aplică legislația prin care Comisia recunoaște o situație de urgență a sănătății publice din cauza COVID-19.

Este nevoie urgent de un vaccin împotriva COVID-19, iar prin decizia de miercuri, Consiliul se asigură că pot începe de îndată testele clinice și că nu se va pierde timp prețios, precizează un comunicat. Derogarea dată miercuri va permite desfășurarea majoritatății operațiunilor legate de testele clinice fără a fi nevoie în prealabil de o aprobare sau o evaluare a riscurilor asupra mediului, a explicat ministrul german al sănătății, Jens Spahn. Este vorba, de pildă, despre etichetarea, depozitarea, transportarea, distrugerea, distribuirea, administrarea sau folosirea unor produse de investigație medicală destinate oamenilor ce ar conține sau ar consta din organisme modificate genetic și care ar urma să trateze sau să prevină COVID-19. Însă fabricarea acestor produse ar urma să se supună tuturor prevederilor din directivele UE, a explicat ministrul german. 

Reglementarea a fost adoptată în Consiliul UE prin procedură scrisă, după ce Comisia Europeană a adoptat propunerea în iunie 2020, iar Parlamentul European a votat în favoarea ei la 10 iulie 2020. Reglementarea va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la 17 iulie și va intra în vigoare a doua zi.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani