Ungaria vrea relații mai strânse cu Rusia și îmbunătățirea celor cu SUA
Data publicării:
Ungaria este în favoarea unor relații mai strânse cu Rusia și se așteaptă de asemenea ca legăturile cu SUA să se îmbunătățească semnificativ sub președinția lui Donald Trump, cu ale cărui critici la adresa strategiei NATO privind terorismul este de acord, a declarat vineri, într-un interviu pentru Reuters, ministrul ungar de externe Peter Szijjarto.
Cu câteva zile înainte de vizita președintelui rus Vladimir Putin la Budapesta pentru a discuta despre consolidarea legăturilor în domeniul energetic între cele două țări, șeful diplomației ungare a mai spus că regimul sancțiunilor UE împotriva Moscovei este ineficient și ar trebui anulat.
„Poziția Ungariei în privința sancțiunilor este că ele sunt inutile”, a spus Szijjarto, estimând că Ungaria a pierdut oportunități de export în valoare de 6,5 miliarde de dolari de la introducerea sancțiunilor în 2014, după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia și după implicarea ulterioară a acesteia în conflictul separatist din estul Ucrainei.
„Ar trebui să fim fericiți cu un declin al economiei Rusiei? Nu, regretăm acest lucru”, a afirmat el, adăugând că Budapesta nu consideră Moscova ca pe o amenințare.
Szijjarto a precizat că sancțiunile au afectat întreaga economie europeană și au eșuat din punct de vedere politic, deoarece nu au convins Rusia să respecte armistițiul de la Minsk pentru a pune capăt conflictului din estul Ucrainei.
Ministrul ungar de externe și-a exprimat preferința pentru discuții 'la cel mai înalt nivel' pentru a se pune noi baze în relațiile cu Rusia.
„Nu văd Rusia ca pe o amenințare pentru Ungaria. Înțeleg și respect faptul că prietenii noștri polonezi și baltici au altă poziție asupra acestui lucru. Rusia nu ar ataca niciun stat membru NATO. Nu cred că ar fi în interesul Rusiei”, a mai declarat el în interviul în limba engleză pentru Reuters.
Szijjarto a spus că Ungaria, care va primi vizita lui Putin la 2 februarie, caută deja noi mijloace de a extinde cooperarea în privința alimentării cu gaze naturale cu Rusia și după 2021.
„Trebuie să începem acum”, a afirmat el, adăugând că Budapesta și-ar dori să dezvolte surse energetice alternative, dar Rusia este mult mai de încredere decât partenerii europeni, care nu au reușit să construiască infrastructura necesară pentru a reduce dependența de gazul rusesc.
Ungaria se așteaptă de asemenea la o „îmbunătățire semnificativă” a relațiilor cu SUA, a declarat Szijjarto, care și-a exprimat acordul cu opinia lui Trump conform căreia NATO a eșuat în combate cu succes amenințarea teroristă.
„În acest moment, dacă vorbim de amenințări, ISIS (Statul Islamic - n.r.) este o amenințare. Un actor non-statal este cea mai gravă amenințare la adresa lumii civilizate. În acest sens, cred că, da, NATO ar putea avea un rol mai mare”, a subliniat el.
Premierul ungar Viktor Orban a intrat în conflict cu fosta administrație americană a lui Barack Obama în legătură cu ceea ce criticii au spus că este erodarea valorilor democratice de către guvernul de la Budapesta.
Anul trecut, Orban a fost unul dintre primii lideri mondiali care au salutat victoria lui Trump, despre care Szijjarto spune că „nu se va mai amesteca în chestiunile de politică internă ale Ungariei”.
„Acum că noul președinte a spus clar că exportul de democrație nu mai este în atenția politicii externe americane, acest tip de presiune va dispărea”, a mai afirmat el.