Parlamentul ungar a adoptat cu o majoritate detaşată marţi reintroducerea plasării sistematice în detenţie a tuturor migranţilor care au intrat în ţară, o măsură anulată în 2013, la presiunile UE şi Înaltului comisar ONU pentru refugiaţi, relatează AFP citat de News.ro.
Noua lege, adoptată cu 138 de voturi pentru, şase contra şi 22 de abţineri, prevede că migranţii vor fi plasaţi în “zone de tranzit” la frontiera cu Serbia şi Croaţia.
Ei vor rămâne în zonele respective până când justiţia ia o decizie definitivă privind cererea lor de azil.
Autorităţile ungare şi-au anunţat intenţia de a impune o astfel de măsură în luna februarie, când şeful Cancelariei premierului Viktor Orban, Janos Lazar, a precizat că migranţii vor fi cazaţi în containere.
Luna trecută erau aproape 600 de migranţi în Ungaria, care aşteaptau ca cererile lor de azil să fie procesate. Majoritatea stăteau în tabere deschise, ceea ce reprezenta un risc pentru securitate, au explicat autorităţile.
În aceste condiţii, obiectivul Guvernului este să le restricţioneze circulaţia, fără a închide complet graniţele.
La sfârşitul lunii august ,Ungaria a anunţat că intenţionează să construiască un al doilea gard la frontiera de sud, cu Serbia. Potrivit premierului Viktor Orban, noul gard, care va fi ridicat paralel cu cel existent deja, va consolida apărarea în faţa unui eventual nou aflux de migranţi.
Budapesta se teme că, dacă Turcia renunţă la acordul cu UE pentru oprirea fluxului de refugiaţi, sute de mii de solicitanţi de azil ar putea traversa din nou Europa.