Ungaria cere ca sancțiunile UE să nu afecteze sectorul nuclear rus. Szijjarto: Acționăm ca Rosatom şi oficialii săi să nu fie pe listă

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, spune că „este nedrept să acuzi Ungaria că este prietenă cu Rusia”. Foto: Profimedia Images

Este nevoie de o acţiune fermă pentru a asigura că sancţiunile UE nu afectează sectorul nuclear rus, a afirmat miercuri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, adăugând că astfel de sancţiuni ar dăuna intereselor naţionale ale Ungariei, dar şi securităţii nucleare globale, transmite MTI.

Într-o conferinţă de presă comună cu şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, Peter Szijjarto a notat că la Bruxelles este pe cale de finalizare un al zecelea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei şi că orice fel de restricţii care afectează cooperarea nucleară cu Rusia trebuie ferm combătute.

„Trebuie să acţionăm decisiv împotriva înscrierii pe listă (a sancţiunilor) a Rosatom şi a oficialilor săi”, a spus ministrul de externe ungar.

Acesta a acuzat totodată „doi miniştri verzi din guvernul german” de blocarea livrării de tehnologie germană de control necesară noilor blocuri ale centralei nucleare de la Paks „fără niciun temei legal”.

El a salutat în acelaşi timp „abordarea raţională, bazată pe bun simţ”, a AIEA şi şi-a exprimat susţinerea faţă de eforturile lui Grossi vizând crearea unei zone de securitate în jurul centrale nucleare de la Zaporojie, în Ucraina. Avertismentele privind riscurile unui accident nuclear dovedesc la rândul lor că pledoaria ungară în sprijinul unei încetări imediate a focului şi a negocierilor de pace este corectă, a menţionat şeful diplomaţiei ungare.

„Să nu uităm că fiecare zi a acestui război vine cu riscul unui incident sau accident nuclear. Noi, cei care ne amintim de Cernobîl, am vrea să evităm să se întâmple acest lucru aici, în Europa Centrală”, a subliniat Szijjarto, potrivit MTI, citată de Agerpres.

În răspuns la o întrebare privind discursurile de marţi ale preşedinţilor american şi rus, Joe Biden şi Vladimir Putin, de la Varşovia şi respectiv de la Moscova, ministrul de externe ungar a remarcat: „Ar fi făcut un serviciu mult mai mare umanităţii dacă ar fi vorbit unul cu celălalt”.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor trăi momente de vis până la finalul anului 2024. Vor încheia anul în glorie
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Cum arată fiul lui Jack Nicholson. Asemănarea cu tatăl lui i-a adus rolul principal într-un film horror
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...