Poliţia din München (sudul Germaniei) a anunţat miercuri că a arestat un tânăr de 19 ani care a făcut salutul hitlerist la trecerea unei delegaţii de sportivi israelieni participante la Campionatul European de Atletism, relatează France Presse.
Cei şaisprezece sportivi se îndreptau către un monument ridicat în memoria victimelor atentatului comis în 1972 de organizaţia palestiniană „Septembrie Negru” la Jocurile Olimpice de la München, soldat cu unsprezece morţi printre membrii delegaţiei israeliene.
Incidentul recent, petrecut pe un pod ce leagă stadionul de fostul sat olimpic locuit acum de particulari, a fost observat chiar de poliţiştii care escortau delegaţia la monument.
„Conform stadiului actual al anchetei, grupul nu a remarcat” gestul tânărului, un agent de securitate cu domiciliul în Berlin, a precizat poliţia într-un comunicat.
Tânărul a fost imediat arestat de poliţişti, care l-au eliberat după depunerea unei plângeri împotriva sa.
Autorităţile nu au oferit detalii despre naţionalitatea sa. Potrivit cotidianului Suddeutsche Zeitung, el este un cetăţean german cu „un nume arab”.
Ambasadorul desemnat al Israelului în Germania, Ron Prosor, a distribuit pe Twitter acest articol, comentând: „Aversiunea (din lumea vorbitoare de arabă) trebuie să înceteze. Fără toleranţă pentru antisemitism, nicăieri”.
În Germania, salutul hitlerist sau purtarea unor însemne naziste precum svastica se pedepseşte prin lege şi se sancţionează cu amendă sau până la trei ani de închisoare.
Incidentul are loc în momentul când Germania se pregăteşte să marcheze, într-un climat tensionat, 50 de ani de la atentatul comis la 5 septembrie.
Familiile victimelor au anunţat în schimb că refuză invitaţia de a participa la ceremonii.
Ele cer de la autorităţile germane „scuze publice” pentru „toate greşelile” şi „minciunile” lor în această afacere, ”deschiderea tuturor” arhivelor, precum şi o ”compensaţie financiară justă”.
Autorităţile germane au fost făcute parţial responsabile pentru rezultatul sângeros al crizei ostaticilor, care s-a încheiat la baza militară Furstenfeldbruck, la aproximativ treizeci de kilometri de München.
Un poliţist vest-german a fost de asemenea ucis, precum şi cinci dintre cei opt atacatori, mai notează France Presse, citată de Agerpres.
Odată cu apropierea comemorării atentatului, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, la rândul său, în cadrul unei conferinţe de presă marţi cu cancelarul Olaf Scholz la Berlin, a refuzat să răspundă la o întrebare privind atentatul de la München, comparând în schimb crimele comise împotriva palestinienilor cu un holocaust, remarci condamnate puternic, în special în Israel şi Germania.
Editor : Liviu Cojan