Speologul german a stat 11 zile blocat în subteran. Dar, acum, coşmarul s-a încheiat. Uneori, Johann Westhauser a fost strecurat prin cele mai mici crăpături. Alteori, a fost ţinut în echilibru la sute de metri înălţime. A fost ridicat metru cu metru, din adâncul peşterii de 1000 de metri.
Salvatorii au anunţat că speologul era conştient când a fost transportat la spital, dar are răni grave la cap şi la piept. Doi medici au fost alături de el în permanenţă în cele 11 zile cât a durat operaţiunea de salvare. Pentru a-l aduce în siguranţă la suprafaţă şi pentru a nu-i agrava starea, salvatorii au improvizat un sistem de scripeţi. Bărbatul, imobilizat pe o targă, a fost purtat prin galerii întortocheate, unde se formează curenţi puternici de aer.
„Am plăcerea să vă informez că speologul rănit a ajuns în siguranţă la spital. Şi, astfel, am încheiat cu succes misiunea noastră de salvare”, a spus Norbert Heiland, serviciul salvamont din Bavaria.
Două sute de oameni au luat parte la operaţiunea de salvare. Pe 8 iunie, Johann Westhauser, în vârstă de 52 de ani, a fost lovit în cap de o piatră în timp ce explora peştera Riesending, la graniţa Bavariei cu Austria, împreună cu alţi doi colegi.
Johann Westhauser a fost cel care, în 1995, a descoperit acea peşteră adâncă de 1.148 de metri.