Un europarlamentar german vrea activarea Articolului 7 în cazul României
Data actualizării: Data publicării:
Presa internaţională reia pe larg constatarea lui Klaus Iohannis că România nu e pregătită de fapt să preia preşedinţia Uniunii Europene, de la 1 ianuarie. O îngrijorare în plus pentru liderii europeni, care, altfel, spun tot mai des că situaţia statului de drept din România e şubredă. Europarlamentarul german Elmar Brok, merge chiar mai departe și îi avertizează pe social-democraţii europeni că ar trebui să ia în serios posibila activare a Articolului 7, măsură extremă, decisă până acum doar în cazul Poloniei şi Ungariei.
„Cer social-democraţilor să ia serios în considerare posibilitatea ca noi, Parlamentul European, să declanşăm împotriva României procedura prevăzută de Articolul 7”, a spus Elmar Brok, pentru Welt am Sonntag.
„Ar fi un pas important înainte dacă România ar pune în aplicare recomandările noastre în domeniul apărării statului de drept şi al anticorupţiei”, a spus, la rândul său, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, care cere autorităților de la București să renunțe la modificările privind legile justiției.
Articolul 7 din Tratatul UE este procedura cea mai radicală de sancţiuni existentă împotriva unui stat membru.
Calificat adesea drept „armă nucleară” instituţională, Articolul 7 poate duce în cele din urmă la o suspendare a anumitor drepturi ale unui stat membru, în special, al dreptului său de vot în Consiliul UE, organism în care cei 28 de membri definitivează legislaţiile europene.