Un arhiepiscop din Sicilia a anunţat că a luat decizia de a refuza reprezentanţilor Mafiei locale posibilitatea de a îşi însuşi termenul de „naş”, deoarece a interzis gangsterilor din sudul Italiei să îşi asume acest rol în timpul ceremoniilor de botez, informează BBC.
![botez](https://s.iw.ro/gateway/g/ZmlsZVNvdXJjZT1odHRwJTNBJTJGJTJG/d2ViYWRtZGlnaTI0LnJjcy1yZHMucm8l/MkZ3cC1jb250ZW50JTJGdXBsb2FkcyUy/RjIwMTclMkYwMyUyRmJvdGV6LnBuZyZ3/PTgwMCZoYXNoPTk3ZjZhM2U5ZDA2MmUzNzgxZDEzNWIzMmM2OTM3YTgy.thumb.jpg)
Arhiepiscopul Michele Pennisi, un critic acerb al Mafiei, locuieşte în dioceza Monreale, aflată în apropiere de oraşul Palermo.
Preotul italian spune că prin această iniţiativă a dorit să infirme ideea potrivit căreia liderii crimei organizate au „o parte paternă” în personalităţile lor.
„Mafia a preluat întotdeauna termenul de «naş» de la Biserică pentru a oferi liderilor ei un aer de respectabilitate religioasă”, a declarat Michele Pennisi pentru AFP.
„În realitate, aceste două cuvinte sunt complet incompatibile”, a adăugat el.
În arhidioceza lui se află celebrul oraş Corleone, o enclavă marcată de infracţionalitate, devenită faimoasă graţie romanului „Naşul” scris de Mario Puzo.
Clericul italian a ţinut prima pagină a ziarelor în luna februarie, după ce a condamnat decizia unui preot din Corleone de a permite fiului unui mafiot celebru, Toto Riina, să devină naşul nepoatei sale.
Acea controversă a condus la cea mai recentă decizie luată de Michele Pennisi, care interzice oricărei persoane condamnate pentru „infracţiuni lipsite de onoare” să devină naş.
Michele Pennisi recunoaşte însă că „omerta” - legea tăcerii din interiorul Mafiei - va face dificil de implementat decizia pe care a anunţat-o vineri.
„Dacă cineva nu a fost condamnat, atunci nu vom putea să îi judecăm pe oameni pe baza unor zvonuri, fără dovezi”, a spus preotul italian.
El a adăugat că drumul spre mântuire este deschis atât pentru mafioţi, cât şi pentru ceilalţi locuitori din arhidioceza lui.
„Dacă unul dintre ei recunoaşte că a făcut ceva greşit şi cere să fie iertat pentru răul pe care l-a comis, în acest caz putem să vorbim despre un drum spre îndreptare”, a adăugat el.
Arhiepiscopul Michele Pennisi a primit ameninţări cu moartea în 2008, după ce a refuzat să organizeze funeralii religioase pentru Crocefisso Emanuello, liderul familiei mafiote locale.
În urma acelor ameninţări, prelatul italian a beneficiat de protecţia poliţiei.
Papa Francisc a adoptat o poziţie dură faţă de crima organizată în 2014, când i-a excomunicat pe toţi membrii Mafiei, printr-un decret care i-a exclus pe mafioţi din rândurile Bisericii Romano-Catolice.
„Aceia care îşi trăiesc vieţile urmând calea diavolului, aşa cum fac mafioţii, nu trăiesc în comuniune cu Dumnezeu”, a spus papa Francisc.
Sursa: News.ro