sursa: BBC
Liderul UKIP, Nigel Farage, este recunoscut la nivel european pentru retorica sa anti-imigraţie şi pentru faptul că pledează pentru scoaterea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Cu o săptămână înainte de alegerile europarlamentare, Nigel Farage a declarat pentru un post de radio că nu vrea vecini români. După ce declaraţiile sale au stârnit un val de critici în Marea Britanie, Nigel Farage s-a scuzat şi a pus declaraţiile catalogate de mulţi drept rasiste pe seama oboselii.
Totuși, după numai câteva ore, europarlamentarul a publicat o scrisoare deschisă în care spune că Marea Britanie „nu ar trebui să fie cu România într-o uniune politică, lăsând ușa deschisă pentru cetățenii ei” și a cerut din nou ieșirea Regatului Unit din UE. Astfel, spune el, ar putea fi eliberate permise de muncă și făcute verificările necesare pentru românii care vor să meargă în Marea Britanie.
Cetățenii din Marea Britanie au votat pentru Parlamentul European încă de joi, dar rezultatele scrutinului nu au fost comunicate decât duminică seara, după încheierea alegerilor în toată UE.
Potrivit unei numători încă provizorii a voturilor, laburiștii au obținut un rezultat semnificativ mai bun decât în 2009, dar se luptă cu Partidul Conservator pentru al doilea loc, relatează BBC News online.
Astfel, UKIP ar urma să aibă 22 de locuri în PE, cu zece mai multe decât în precedenta legislatură. Are 28,68% din voturi. Urmează conservatorii, cu 24,15% din voturi, ceea ce ar înseamna că pierd cinci eurodeputați față de precedenta legislatură. Aproape la egalitate sunt laburiștii, cu 24,13% din voturi, un scor care le aduce cinci eurodeputați în plus. Urmează Verzii, cu 7,77 la sută din voturi și doi eurodeputați (unul în plus). Cea mai categorică înfrângere o suferă liberal-democrații, aflați la guvernare alături de conservatori, care au 6,86 la sută din voturi și care vor fi reprezentați de un singur eurodeputat. Pierd opt europarlamentari față de actuala configurație a Parlamentului de la Strasbourg.
Aceste rezultate nu au luat în calcul voturile din Scoția, Londra și Irlanda de Nord.
Potrivit estimărilor BBC, în Scoția Partidul Național Scoțian va lua două locuri, laburiștii vor mai obține și ei două, conservatorii un loc, iar UKIP un mandat - ceea ce înseamnă că partidul antieuropean ar câștiga cel puțin un mandat în fiecare regiune a Marii Britanii.
Rezultatele complete din Scoția vor fi cunoscute luni la prânz, cele din Londra cam în același timp (sunt probleme la o circumscripție), iar cele din Irlanda de Nord luni seara.
În final, Marea Britanie va trimite în Parlamentul European 73 de politicieni.