UE reimpune de la jumătatea anului 2022 limitele privind subvenţiile, suspendate din cauza pandemiei

Data publicării:
Margrethe Vestager face declarații.
Margrethe Vestager, comisarul UE pentru Concurenţă, spune că UE reimpune de la jumătatea anului 2022 limitele privind subvenţiile, suspendate din cauza pandemiei. Foto: GettyImages

Uniunea Europeană va reinstitui, de la sfârşitul lunii iunie 2022, restricţiile privind subvenţiile acordate companiilor, care au fost suspendate din cauza pandemiei, anunţă Comisia Europeană, semnalând în schimb intenţia de a permite subvenţii pentru producătorii de semiconductori, potrivit Mediafax.

Uniunea Europeană a suspendat la începutul pandemiei, în martie 2020, reglementările stricte privind subvenţiile acordate companiilor, pentru a facilita desfăşurarea activităţilor economice în pofida restricţiilor antiepidemice. Reglementările stricte privind subvenţiile vor fi aplicate din nou începând din 30 iunie 2022, a anunţat joi Margrethe Vestager, comisarul UE pentru Concurenţă.

„Această prelungire limitată la încă şase luni va permite eliminarea progresivă şi coordonată a măsurilor de criză, ţinând cont de relansarea puternică aşteptată pentru întreaga economie”, a declarat Margrethe Vestager, potrivit cotidianului Le Figaro.

„Fără aceste ajutoare publice excepţionale, companii viabile nu ar fi supravieţuit”, a subliniat Margrethe Vestager.

Comisia Europeană a aprobat, începând din martie 2020, acordarea de subvenţii cu valoarea totală de circa 3.000 de miliarde companiilor din statele membre UE.

În schimb, Margrethe Vestager a confirmat intenţia de a modifica reglementările concurenţiale la nivelul Uniunii Europene pentru a facilita investiţiile în sectorul tehnologic şi finanţarea proiectelor de contracarare a încălzirii climatice. „Uniunea Europeană trebuie să avanseze pe calea relansării economice post-pandemie, permiţând consolidarea sectoarelor industriale astfel încât să efectueze tranziţia ecologică şi digitală”, a subliniat Margrethe Vestager.

„UE are nevoie de o aprovizionare securizată cu semiconductori, iar în acest sens analizăm posibilitatea de a aproba un sistem de subvenţii pentru a acoperi eventualul deficit de finanţare”, a explicat Margrethe Vestager.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri