ACTUALIZARE 11.42. Decizia Ucrainei de suspendare a lucrărilor la acordul de asociere cu UE a fost dictată de probleme economice, a declarat premierul Mikola Azarov, adăugând că strategia în vederea integrării europene rămâne neschimbată, relatează AFP.
"Această decizie este dictată exclusiv de motive economice şi nu schimbă direcţia strategică a ţării", a spus Azarov, care se exprima în faţa membrilor Parlamentului, după ce a anunţat cu o zi înainte, împotriva oricăror aşteptări, suspendarea acordului a cărui semnare era prevăzută la summitul de la Vilnius, săptămâna viitoare.
"Decizia de a suspenda pregătirile în vederea acordului de asociere este dificilă, dar singura posibilă, ţinând cont de situaţia economică din Ucraina. Această decizie are un caracter economic", a adăugat el.
Premierul a subliniat că poziţia FMI, care a cerut Kievului să crească tarifele la gaze şi să blocheze salariile, a fost "ultima picătură", care a umplut paharul.
La Kiev, sute de persoane au protestat faţă de decizia autorităţilor. Unii lideri ai opoziţiei au cerut demisia guvernului şi ameninţă că vor iniţia suspendarea a preşedintelui prorus Victor Ianukovici.
„Nimeni nu va şti vreodată pentru câţi bani a vândut Ianukovici asocierea cu UE. El a promis ceva lui Barosso, altceva lui Komorowski sau Merkel. A făcut promisiuni tuturor”, a declarat Vitali Klitschko, liderul partidului UDAR.
Opoziţia a cerut demisia guvernului, pe care l-a acuzat de minciună şi de trădarea interesului naţional.
„Speram că nu o să fim minţiţi şi că vom fi conduşi spre Europa, în pofida rezistenţei Rusiei. Dar s-a dovedit că guvernul pur şi simplu s-a târguit, cine va da mai mulţi bani”, spunea unul dintre protestatari.
Guvernul a suspendat acordul de asociere cu Uniunea Europeană după ce Parlamentul de la Kiev a respins trei proiecte de lege care ar fi permis transferul fostului premier Iulia Timoşenko din închisoare, într-un spital din Germania.
Aceasta era condiţia impusă de Uniunea Europeană, pentru asocierea cu Ucraina.
Acum, executivul de la Kiev anunţă că doreşte relansarea relaţiilor economice cu Rusia.
„Este o dezamăgire, nu doar pentru Uniunea Europeană, ci şi pentru poporul ucrainean. Credem că semnarea acordului ar consolida procesul de reformă şi ar trimite un semnal foarte clar pentru investitori”, a declarat Maja Kocijancic, purtătorul de cuvânt al Comisarului UE pentru Afaceri Externe.
Potrivit Reuters, preşedintele Viktor Ianukovici le-a spus oficialilor europeni că în urma încheierii acordului de asociere, Ucraina ar fi pierdut 500 de miliarde de dolari în următorii ani, din comerţul cu Rusia, la care s-ar fi adăugat 100 de miliarde de euro pentru eforturile de ajustare a ţării la standardele europene.