Decizia de a suspendai pregătirea acordului cu UE a fost luată după ce Parlamentul de la Kiev a respins mai multe legi care ar fi permis transferul fostului premier Iulia Timoşenko din închisoare, într-un spital din Germania. Aceasta era condiţia impusă de Uniunea Europeană, pentru asocierea cu Ucraina.
Decretul publicat pe site-ul guvernului de la Kiev este cât se poate de clar - Ucraina dă asocierea cu Uniunea Europeană, pe apropierea de Rusia: „ (...) pentru a asigura securitatea națională, relansarea relațiilor economice cu Rusia și pregătirea pieței interne pentru relații de la egal la egal cu Uniunea Europeană”, se spune în decret.
Decizia guvernului condus de Mikola Azarov vine după ce joi, Parlamentul de la Kiev a ratat din nou adoptarea legii care ar fi permis transferul fostului premier Iulia Timoşenko într-un spital din Germania. Votul din Parlament era ultima şansă a Ucrainei să îndeplinească solicitarea oficialilor de la Bruxelles, înaintea summitului de la Vilnius de săptămâna viitoare.
La rândul său, Rusia a criticat dur semnarea acordului şi a încercat constant să convingă Ucraina să se alăture Uniunii Vamale, din care mai fac parte Belarus şi Kazakhstan.
Reacții la București
La Bucureşti, schimbarea de macaz de la Kiev e privită cu regret.
„Este o decizie regretabilă, pentru că Ucraina este cel mai mare vecin al României şi avem tot interesul într-o Ucraină mai europeană, mai democratică, mai prosperă, cu care să putem avea o relaţie de cooperare mai strânsă şi în care să putem discuta şi aspecte precum cel legat de minoritatea română din Ucraina”, a declarat pentru Digi24 Titus Corlățean, ministrul de Externe.
„Nu este o ştire bună. Speranţa noastră se îndrepta spre Ucraina, care, prin exprimarea dorinţei de asociere lărgea spre est extinderea Uniunii Europene”, consideră și Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, în prezent consilier prezidențial.
Pe de altă parte, decizia premierului Mikola Azarov a înfuriat opoziţia de la Kiev care ameninţă că va face tot ce este posibil pentru suspendarea preşedintelui prorus Viktor Ianukovici.
Ambasadorul ucrainean la București: „Sunt optimist”
Decizia guvernului ucrainean de suspendare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană pare să îi fi împărţit în două tabere până şi pe reprezentanţii puterii de la Kiev. Înainte de anunţul cabinetului Azarov, ambasadorul Ucrainei la Bucureşti se declara optimist. Contactat ulterior de Digi24, acelaşi diplomat a spus că îşi menţine declaraţiile şi a precizat că înteruperea negocierilor este doar pozitia Guvernului, nu şi a preşedintelui Ucrainei. Aflat la Viena, preşedintele Viktor Ianukovici a declarat, de altfel, că Ucraina nu renunţă la calea europeană.
„Sunt optimist şi sper că acordul va fi semnat la Vilnius”, a declarat pentru Digi24 Teofil Bauer, ambasadorul Ucrainei. „Sunt convins că acest proces de reformare a statului, de democratizare a ţării, va continua indiferent de ce va fi la Vilnius şi indiferent de contextul internaţional”, a adăugat diplomatul.