Ucraina face un pas înapoi în semnarea unui acord de asociere cu UE

Data publicării:
steaga ue ucraina

Uniunea Europeană speră să semneze la finalul acestei luni acorduri de asociere atât cu Ucraina, cât și cu Republica Moldova. Semnarea acordului ar fi fost un important pas spre integrarea europeană pe care l-ar fi făcut cei doi vecini ai României. Însă Uniunea Europeană va trebui să se mulțumească, cel mai probabil, doar cu Moldova, căci în doar câteva zile Ucraina pare să fi renunțat definitiv la ambițiile sale occidentale.

Totul a început sâmbătă, când președintele ucrainean Viktor Ianukovici a plecat la Moscova ca să aibă o discuție confidențială cu Vladimir Putin. Luni, la două zile de la întâlnirea de la Moscova, procurorii ucrainieni l-au chemat la audieri pe Sergey Vlașenco. L-au acuzat de violență conjugală după ce, în urmă cu trei ani, și-ar fi agresat soția. Vlașenco este avocatul care a încercat să obțină eliberarea fostului premier Iulia Timoșenko din închisoare. Iar eliberarea Iuliei Timoșenko și internarea ei într-o clinică din Germania sunt principalele condiții pe care le-a pus Uniunea Europeană pentru a semna acordul Ucraina.

Surse din delegația europeană care negociază cu oficialii de la Kiev au declarat pentru EU Observer că, prin punerea sub acuzare a avocatului Iuliei Timoșenko, Ucraina practic a blocat negocierile cu Bruxelles-ul. Iar prin menținerea Ucrainei în afara sferei de influența a Uniunii, vor scădea șansele ca spiritele să se încingă periculos în Transnistria. Asta după logica exuberantului vice-premier rus Dimitri Rogozin, care a declarat că, dacă Moldova și Ucraina ar semna un acord comercial cu Uniunea Europeană, Transnistria ar rămâne captivă din punct de vedere economic între cele două țări. Teoretic, oficialul rus are dreptate, însă prin distanțarea Ucrainei de UE, Transnistria ar rămâne un apendice al spațiului de influență rus în Estul Europei. Totuși, Rogozin, ale cărui declarații sunt de obicei ecourile discuțiilor purtate la Kremlin, se folosește de problema transnistreană pentru a-i convinge și pe moldoveni să stea departe de Uniunea Europeană.

Semnarea Acordului de asociere între Republica Moldova și UE ar putea duce la „dezghețarea” conflictului transnistrean”, a spus Dimitri Rogozin, vicepremierul Rusiei.

Cu alte cuvinte, Rogozin vorbește despre un conflict militar în Transnistria. Sunt vorbe tăioase, care vor rămâne cel mai probabil doar la stadiul de amenințari. Căci, rușii sunt probabil mulțumiți de situația care se întrevede acum: pierderea influenței în micuța Moldova, dar păstrarea ei într-o Ucraina mult mai mare și mai importantă din punct de vedere strategic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...