Hotelurile găzduiesc aici, la peste o mie de kilometri distanţă de forfota străzilor din Ankara, zeci de mii de turişti. Printre ei şi Corina şi Andrei Turcu, doi tineri veniţi în luna de miere.
Andrei Turcu, turist român: „E chiar foarte OK aici. Nu ne-a atacat nimeni, nu ne-a băgat nimeni în seamă, fiecare e cu treaba lui.”
Este o lume paralelă pe care Turcia se străduiește să o menţină departe de atentatele şi luptele de stradă din Capitală. Interesul este uriaş. Antalya atrage anual venituri colosale din turism: aproape 80 de miliarde de euro.
Director hotel Antalya: „Aici, la noi, aşa ceva nu s-a întâmplat, nici în zona plajelor, nici în hoteluri, nici pe stradă. Totul este liniştit, din această cauză nu simţim nevoia să ridicăm nivelul de securitate. ”
Turistii veniţi anul acesta în concediu în Antalya sunt majoritatea europeni pe care violenţele din Turcia nu îi împiedică să vină în paradisul din sudul ţării.
„Este groaznic ce s-a întâmplat în Ankara, dar aici noi nu vedem nimic. Aşadar, suntem în siguranţă.”
Laurenţiu Rădulescu, reporter Digi24: „În ciuda acestui fapt, Turcia, per total, a pierdut până în luna aprilie a acestui an, 25% din turişti, comparând, desigur, cu tot ceea ce s-a întâmplat cu un an în urmă. Asta înseamnă undeva la aproximativ opt miliarde de dolari. ”
În Istanbul şi Ankara, numărul rezervărilor a scăzut anul acesta cu până la 50%. În Antalya, cu doar 10 procente. Excepţie fac zonele frecventate de turiştii ruşi. În Belek sau Kemer pierderile hotelierilor ating 40%, după ce ruşii nu au mai venit pe litoralul turcesc.