Sute de tineri turci au rămas în Piaţa Taksim şi în Parcul Gezi din Istanbul, continuând să protesteze faţă de politica autoritară a guvernului de la Ankara, deşi premierul turc Recep Tayyip Erdogan i-a rugat să elibereze zona şi să se întoarcă la casele lor. Declaraţia şefului Executivului a venit după o nouă rundă de negocieri cu protestatarii, la finalul căreia s-a decis organizarea unui referendum care să decidă soarta parcului.
Pentru moment, tinerii turci nu vor să părăsească spaţiul verde şi spun că nemulţumirile lor sunt legate în principal de politica autoritară a executivului condus de Erdogan. Mai mult, ei nu văd o rezolvare în referendumul propus. Totuşi, spiritele au fost calme în cea de-a 15-a zi de proteste, iar Parcul Gezi a fost mai liniştit ca niciodată.
„Aţi stat suficient în parc şi v-aţi spus punctul de vedere. Dacă vă îngrijorează soarta parcului Gezi, punctul vostru de vedere a fost ascultat şi va fi evaluat”, a spus premierul, insistând ca manifestanţii să plece acasă.
Vineri noapte, cele câteva sute de oameni adunaţi în Piaţa Taksim au ascultat un recital de pian susţinut de un muzician german şi nu s-au mai confruntat cu poliţiştii.
Pe de altă parte, în Anatolia - estul ţării -, oamenii aprobă modul în care premierul Recep Erdogan conduce ţara de mai bine de zece ani. „A dat curaj oamenilor să fie mai deschişi cu privire la credinţele lor religioase. Au primit curaj pentru a investi mai mult. Este o nouă identitate. Poţi fi religios şi conservator, dar şi deschis la afaceri”, spune un susţinător, adăugând că „Partidul premierului lucrează din greu. În Turcia nu există dictatură şi fiecare este liber să facă ce vrea.”
Pentru oamenii din mediul rural, unde bunăstarea animalelor este de cele mai multe ori cea mai mare grijă, protestele din piaţa Taksim şi din Parcul Gezi par a avea loc în altă lume. „Aud despre astfel de lucruri la radio. Dar aceste probleme – protestele - nu au nicio legătură cu noi, nu ne afectează. Doar le privim de la depărtare.”