TURCIA. Erdogan pune problema unui referendum privind aderarea la UE
Data actualizării: Data publicării:
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a adus în discuție posibilitatea organizării unui referendum privind continuarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, la o zi după victoria sa la consultarea populară asupra extinderii prerogativelor șefului statului, relatează AFP, citată de Agerpres.
"Ne fac să așteptăm de 54 de ani la porțile Uniunii Europene, nu-i așa? (...) Vom merge în fața poporului și vom asculta decizia sa", a declarat Recep Tayyip Erdogan într-un discurs virulent la palatul prezidențial din Ankara, însă fără să avanseze vreo dată pentru o eventuală inițiativă de acest fel.
Relațiile dintre Ankara și UE s-au tensionat puternic în ultimele luni, președintele turc acuzându-i pe unii lideri europeni că au recurs la "practici naziste", după anularea unor mitinguri pro-Erdogan, în special în Germania și Olanda.
"Uniunea Europeană amenință cu blocarea negocierilor. Sincer să fiu, nu este foarte important pentru noi. Să ne comunice decizia lor!", a insistat Erdogan.
Negocierile de aderare a Turciei la UE sunt în punct mort de mai mulți ani, iar tensiunile actuale fac improbabilă reluarea acestora pe termen scurt.
În timpul campaniei pentru referendumul privind extinderea prerogativelor sale, Erdogan a afirmat în repetate rânduri că va aproba restabilirea pedepsei cu moartea, arătându-se deschis pentru organizarea unei consultări populare pe această temă.
O asemenea inițiativă "ar constitui o ruptură cu valorile și angajamentele europene ale Ankarei", a avertizat luni președinția Franței.
Ministerul turc de Externe a respins, anterior, constatările observatorilor referendumului şi s-a declarat ”întristat” de ceea ce a catalogat drept declaraţii ”motivate politic şi acuzatoare”.
Evaluarea misiunii de observare potrivit căreia procedurile din cadrul procesului electoral nu s-au ridicat la nivelul standardelor internaţionale ”sunt inacceptabile”, a apreciat ministerul luni seara, într-un comunicat.
Msiunea OSCE a ”venit în Turcia cu prejudecăţi şi a ignorat principiile obiectivităţii şi neutralităţii”, apreciază diplomaţia turcă.
OSCE a prezentat luni o serie de nereguli în referendum.
Observatorii au anunţat că procedurile folosite în cadrul votului cu privire la extinderea puterilor preşedintelui ”nu se ridică la înălţimea” standardelor internaţionale.
Ei au anunţat, de asemenea, că decizia YSK de a valida buletine de vot care nu aveau ştampila de control a subminat garanţii împotriva fraudării.
Organizaţia a mai citat între aceste nereguli distorsiuni în campania dinainte de vot în favoarea taberei ”da”, intimidarea campaniei ”nu” şi faptul că întrebarea adresată în referendum nu a fost tipărită pe buletinul de vot.