Republica Moldova, Ucraina şi Georgia încep un parteneriat pe termen lung cu Uniunea Europeană.
„Europa este imaginea cea mai clară pe care ne-o dorim”, a declarat premierul Iurie Leancă.
„Vă promit că vom merge până la capăt pe acest drum şi vom reveni acasă în Europa”, a adăugat premierul Republicii Moldova.
Documentul semnat la Bruxelles poziţionează Republica Moldova pe drumul european, atât la nivel economic, cât şi politic.
Pentru Ucraina, este o victorie plătită cu viaţa de aproape 100 de oameni din Kiev, în timpul revoltei de pe Maidan, şi cu pierderea unei părţi din teritoriu.
„Ce zi minunată! Poate, cea mai importantă zi pentru ţara mea după Ziua Independenţei!”, a exclamat Petro Porșenko, președintele Ucrainei. „Voi semna Acordul de Asociere cu stiloul pe care scrie UE-Ucraina, Acordul de Asociere, Vilnius, 29.11.2013. Nu s-a întâmplat atunci!”, a arătat liderul de la Kiev.
Odată cu semnarea Acordului de Asociere, între Uniunea Europeană şi cele trei state va exista o zonă de liber-schimb. Înseamnă reducerea tarifelor vamale şi posibilitatea ca aceste ţări să îşi vândă produsele în Uniunea Europeană. Iar producătorii din spaţiul comunitar vor avea acces pe pieţele din Republica Moldova, Ucraina şi Georgia.
„Aceste Acorduri sunt unele pozitive, sunt menite să impulsioneze relaţiile internaţionale cu partenerii noştri, nu să concureze sau să intervină în relaţiile partenerilor noştri cu vecinii. Aceste Acorduri nu sunt îndreptate împotriva nimănui”, a asigurat preşedintele Comisie Europene, cu referire clară la temerile Rusiei faţă de această asociere economică.
De la Bruxelles, şi preşedintele României, a salutat semnarea acordului cu Republica Moldova.
„Este o zi în care vedem împlinit un efort politic la nivel european, dar în acelaşi timp efortul pe care l-au făcut moldovenii”, a declarat Traian Băsescu.
Semnarea acordului a fost celebrată şi la Bucureşti.
Ambasadorii Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei în România au participat la o recepţie oferită de Ministerul român al Afacerilor Externe.
Rusia reacționează
Semnarea Acordurilor de Asociere şi Liber Schimb cu Uniunea Europeană a celor trei state care până nu de mult se aflau în sfera de influenţă a Federaţiei Ruse nu este pe placul Moscovei. De la Kremlin, Vladimir Putin acuză Uniunea Europeană pentru situaţia tensionată din Ucraina, iar un alt oficial rus avertizează Ucraina şi Republica Molodova că vor urma consecinţe grave. Nu explică însă şi la ce fel de consecinţe se referă.
Fără a comenta direct semnarea Acordului de Asociere şi liber Schimb, preşedintele rus Vladimir Putin a trimis săgeţi către Uniunea Europeană pe care o acuză autorul moral al violenţelor care au loc de mai bine de o jumătate de an pe pământ ucrainean.
„Lovitura de stat anticonstituţională de la Kiev şi încercările de a impune poporului ucrainean o alegere artificială între Europa şi Rusia au împins societatea către o scindare şi o confruntare internă dureroasă”, susține președintele rus.
Alţi oficiali de la Kremilin nu au fost la fel de prudenţi în declaraţii. Adjunctul ministrului rus de Externe, Grigori Karasin, nu se sfieşte să ameninţe Republica Moldova şi Ucraina.
„Consecinţele acordului semnat de Ucraina şi Republica Moldova vor fi fără nicio îndoială grave. Vom întreprinde tot ceea ce este necesar pentru a ne apăra economia. Este important ca semnatarii documentului să înţeleagă că acesta are consecinţe nu doar asupra relaţiilor cu UE, ci şi cu alte state partenere, inclusiv Rusia, în condiţiile în care Ucraina şi Republica Moldova au încheiat Acorduri de liber schimb în cadrul CSI (Comunitatea Statelor Independente)”, a spus Grigori Karasin, adjunct al ministrului rus de Externe.
Rusia nu s-a limitat însă doar la vorbe. Coincidenţă sau nu, chiar în ziua semnării acordului dintre Uniunea Europeană şi cele trei foste republici sovietice, Rusia a anulat două curse aeriene de la Chişinău, fără explicaţii sau anunţuri prealabile.