Traficanții de droguri din Europa au camere de tortură și înarmează copiii cu Kalașnikov-uri. UE: Un nivel de violență „fără precedent”

Data publicării:
Sesiune de antrenament a trupelor speciale belgiene
Poliția și vameșii din Antwerp au confiscat 43 de tone de cocaină anul acesta și 110 în 2022, deși au capacitatea de a verifica doar între 1% și 2% din toate containerele care ajung în port. Foto: Profimedia Images

Copiii trag în alți copii cu arme Kalașnikov, adolescenții descarcă pachetele de cocaină în porturi și o cameră de tortură se ascunde printre containerele dintr-o pădure din Olanda – aceasta este noua realitate cu care se confruntă Europa, în timp ce cantități record de droguri sunt introduse pe continent, alimentând o afacere ilegală de 30 de miliarde de euro, relatează Politico.

Comerțul cu droguri este acum o afacere de zeci de miliarde de euro care îi încurajează pe traficanți să recurgă la acte de violență nemaivăzute în luptele dintre bandele de infractori, au avertizat oficialii europeni.

Dezvăluirile sumbre au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă susținută de organizația de combatere a criminalității Europol și Centrul European de Monitorizare a Drogurilor și Dependenței de Droguri (EMCDDA), care au estimat că profiturile anuale obținute din comerțul cu droguri se ridică acum la aproximativ 30 de miliarde de euro.

Importurile de cocaină și ecstasy au atins noi recorduri în 2022. Actele de violență sunt de cele mai multe ori asociate cu comerțul de cocaină și canabis, potrivit agențiilor europene.

Cu toate că autoritățile nu au oferit cifre exacte care să reflecte cât de mare este problema drogurilor pe continent, directorul EMCDDA, Alexis Goosdeel, a spus că Europa se confruntă cu un nivel de violență asemănător celui din America Centrală.

„Face parte din realitatea de zi cu zi a Uniunii Europene”, a spus Goodsdeel.

Directorul executiv al Europol, Catherine De Bolle, a spus că „am găsit chiar și camere de tortură în UE”. „Nu am văzut niciodată așa ceva până acum. Acestea erau folosite în America Latină, dar nu în Europa.”

Singurul caz cunoscut în care polițiștii au descoperit așa numite „containere de tortură” în Europa este cel din 2020, care a avut loc în apropiere de portul din Rotterdam. Mai mulți bărbați au fost trimiși la închisoare în acel caz.

Cu toate că este „imposibil de știut” cât de multe astfel de camere de tortură sunt folosite de bandele de traficanți de droguri din Europa, faptul că ele există demonstrează că problema actelor de violență comise de bandele de infractori a devenit una foarte gravă.

Copiii recrutați de traficanții de droguri se omoară între ei cu Kalașnikov-uri

O altă problemă este vârsta celor implicați în comerțul ilegal cu droguri. Bandele din Marseille recurg tot mai des la adolescenți pe care îi pun să fie atenți când apare poliția sau să vândă droguri – uneori, acești copii care lucrează pentru traficanții de droguri ajung să se omoare între ei cu arme Kalașnikov.

Autoritățile portuare din Antwerp și Rotterdam au prins zeci de adolescenți care fuseseră plătiți să extragă cocaina din containerele venite din alte țări.

„Familii întregi trăiesc de pe urma veniturilor pe care le obțin prin tinerii care lucrează pentru grupurile criminale”, a spus De Bolle.

Răspunsul oficialilor a fost unul mixt: unii politicieni au cerut ca pedepsele să fie mai dure și bugetele pentru forțele de securitate mai mari, în timp ce alții susțin că interzicerea drogurilor nu funcționează și că a venit timpul ca această piață să fie legalizată.

Fără adoptarea unor măsuri eficiente pentru combaterea traficului ilegal de droguri, unele țări europene, precum Olanda, riscă să devină „state narco”, precum cele din America Latină.

Orașe precum Bruxelles, Amsterdam, Lisabona și Tarragona au unele dintre cele mai mari rate ale consumului de cocaină pe cap de locuitor de pe Pământ, potrivit cifrelor EMCDDA.

„Nu este timpul să lansăm o luptă împotriva consumatorilor. Este o luptă pentru protejarea cetățenilor noștri”, a mai spus Goosdeel.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Instituția Prefectului - județul Suceava
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...