Austria are probleme cu obiceiurile legate de „demonii Krampus” care par să o fi luat razna în ultimii ani, scrie Mediafax, care preia un articol din The Guardian. Krampus este o tradiție în Austria. De la finalul lunii noiembrie până la mijlocul lui decembrie, bărbați care poartă costume și măști hidoase merg pe străzi și încearcă să sperie copiii și adulții, conform unui obicei străvechi.
Numai că, în ultimii ani, Krampus a devenit un adevărat motiv de „groază” din cauza numărului din ce în ce mai mare de plângeri înregistrate la adresa celor care poartă costume de demoni și care, la adăpostul măștilor, se poartă total nefiresc, de multe ori fiind în stare de ebrietate.
În Carintia, poliția a înregistrat în acest an o serie de incidente violente în cursul „Zilei Krampus”, pe 5 decembrie. O persoană a fost lovită peste față cu o creangă de mesteacăn, asociată sărbătorii tradiționale, iar un copil în vârstă de 11 ani a ajuns la spital cu o plagă la coapsă. Chiar și pompierii au avut probleme, doi dintre aceștia reclamând faptul că au fost bătuți de un grup de persoane care purtau măști Krampus. La Salzburg, poliția a fost solicitată să se ocupe de mai multe grupuri de persoane cu măști tradiționale care provocau probleme în centrul orașului.
O înregistrare video din Tirolul de Sud, pe partea italiană a graniței, surprinde mai mulți spectatori care fug îngroziți după ce un grup de persoane purtând măștile tradiționale încep să lovească o persoană căzută la pământ.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
În orașul Neumarkt, din Austria Inferioară, o persoană costumată în Percht, o divinitate păgână de la munte, a fost rănită grav la gât, după ce un spectator i-a apucat masca de coarne. În același timp, în Tirol, trei persoane îmbrăcate în Krampus s-au trezit cu costumele în flăcări după au aprins din greșeală o cutie de artificii.
Potrivit lui Peter Wiesflecker, istoric al culturii și obiceiurilor austriece, creșterea numărului de reclamații își are o explicație în faptul că celebrarea măștilor Krampus s-a modificat de la o tradiție la un spectacol de masă. În forma sa inițială, susține Wiesflecker, Krampus nu a fost o figură de diavol de sine stătătoare, ci un ajutor domesticit al Sfântului Nicolae, personaj care dă cadouri copiilor germani și austrieci, pe 6 decembrie. În secolul al XIX-lea, spiritele rele Krampus au început să-l însoțească pe Moș Nicolae în vizitele sale la casele oamenilor, cărora uneori le treceau pragul pentru a-i speria pe copii, dar energia lor anarhică era de obicei strunită de omul bun cu barba albă și stufoasă.
Nevoia de a promova din punct de vedere politic obiceiurile populare specific austriece a făcut ca în ultimii ani ai secolului XX Krampus să se îndepărteze de stăpânul său, Moș Nicolae. De la un an la altul, fenomenul a crescut în amploare astfel că s-a ajuns ca anul acesta, la Salzburg, pe 23 noiembrie, aproximativ 1.000 de persoane mascate să cutreiere străzile orașului. Încercările de a stabili limite între cei care se îmbracă în costume și public nu au avut succes. La fel cum nu au reușit să se impună nici interdicțiile legate de consumul de alcool. „Dacă un grup de tineri cu măști ar umbla pe străzi în orice altă noapte a anului, imediat ar fi chemată poliția”, menționează Wiesflecker.
Asociațiile care se ocupă de promovarea personajului tradițional au început să facă reguli pe care trebuie să le urmeze persoanele mascate. „Krampus trebuie să îi facă pe spectatori să se înfioreze doar din aspect și din mișcări, dar nu să provoace frică sau panică”, arată un ghid editat de asociația Krampus din municipalitatea Anif. Este prevăzută chiar și o zonă liberă de Krampus, unde pot merge cei care se sperie prea tare. În plus, celor care poartă măștile li se recomandă să nu îi lovească niciodată pe spectatori cu crengile de mesteacăn și bicele pe care le poartă în mâini, ci numai să îi atingă ușor. Nici alcoolul nu este recomandat, consumul fiind interzis până când persoanele implicate renunță la măști.
„Scopul Krampusului nu este să rănească oamenii”, a declarat Aleksander Andonov, care conduce Asociația Anif Krampus. „Noi vrem să scăpăm de frică. În final, binele învinge întotdeauna răul”.
În folclorul din Europa Centrală, Krampus este un personaj cu coarne, descris drept jumătate demon, jumătate țap care, în perioada sărbătorilor, îi pedepsește pe copiii care nu au fost cuminți. Apare în Austria, Bavaria, Croația, Cehia, Ungaria, nordul Italiei, Trento, Tirolul de Sud, Slovacia și Slovenia, originile sale fiind considerate precreștine.
Editare web: Luana Păvălucă