Mai mulți operatori feroviari din Marea Britanie au interzis total folosirea țigării electronice în trenuri și în gări. Potrivit publicației The Telegraph, este vorba de unele companii, printre care C2C, greater Anglia și First Capital Connect, care operează călătorii în sud-estul și estul Angliei.
Aproximativ 1,5 de milioane de britanici folosesc țigara electronică, care seamănă cu cele tradițioale, în principal pentru a se lăsa de fumat, dar companiile feroviare consideră că unele modele tot emană nicotină, ceea ce ar putea să îi deranjează pe ceilalți călători.
Potrivit jurnaliștilor britanici, săptămâna trecută s-a aflat că și compania Transport for London, care se ocupă de transportul public în capitala Marii Britanii, are în vedere impunerea unei astfel de interdicții.
O afacere prosperă
Ţigara electronică a devenit un tabiet la modă și generează afaceri prospere. Piaţa globală a crescut de 30 de ori în ultimii şase ani. Chiar şi aşa, nu se poate compara cu piaţa tutunului, care este de 240 de ori mai mare.
Datele Euromonitor arată că piaţa globală a ţigărilor electronice se va ridica la 3 miliarde de dolari anul acesta. Este cu mult sub industria de tutun, care are o valoare de 720 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, ascensiunea pieţei ţigărilor cu vapori este uimitoare. În 2007, vânzările de ţigări electronice au fost de nici 100 de milioane de dolari.
Cei mai mulţi consumatori de ţigări electronice sunt în Occident. Pieţele emergente nu au fost însă la fel de receptive faţă de noul tip de ţigară. De exemplu, în India, piaţa abia ajunge la 2 milioane de dolari, iar piaţa din China, unde sunt fabricate multe ţigări electronice, are o valoare foarte mică.
Creşterea pieţei ţigărilor electronice ar putea fi frânată serios de restricţii. Franţa, de exemplu, a interzis deja folosirea lor în spaţiul public din cauza conţinutului de nicotină, înaintea Marii Britanii.
Câți români vor să se lase de fumat
Potrivit unui Eurobarometru, 28 la sută dintre europeni sunt fumători, iar fumatul continuă să fie cea mai mare cauză de deces ce poate fi prevenită din Uniunea Europeană.
În ultimul an, 21 la sută dintre europeni au încercat să renunţe la fumat.
Cu toate acestea, cifrele arată că doar 12 la sută dintre fumătorii români au încercat să scape de acest viciu.
Din studiu mai rezultă că aproximativ 28 la sută dintre fumătorii români întâmpină dificultăţi în a rezista impulsului de a fuma atunci când beau ceai sau cafea, 27 la sută consideră dificilă socializarea cu alţi fumători dacă vor să renunţe, în timp ce 22 la sută sunt cel mai mult tentaţi de ţigara de dimineaţă.