Rafalele de mitralieră au răsunat în muzeu aflat chiar în apropierea Parlamentului tunisian timp de ore întregi. Peste 200 de turişti se aflau în acel moment în muzeu. Doi terorişti au fost în cele din urmă ucişi de forţele speciale, dar autorităţile tunisiene au declarat încă de atunci că e posibil ca unii atentatori să fi scăpat.
Este ceea ce confirmă autorităţile italiene, care au reuşit să aresteze într-o localitate din apropierea oraşului Milano un marocan de 22 de ani, care locuia împreună cu mama sa şi doi fraţi.
„Activitatea anchetatorilor a pornit de la o semnalare iniţială făcută de serviciile noastre de informaţii cu privire la o posibilă prezenţă pe teritoriul italian şi, mai ales, în provincia Milano a lui Touil Abdelmajid, care era căutat pentru faptele de la Bardo”, a spus Bruno Megale, şeful secţiei de antiterorism din Milano.
Autorităţile italiene spun că marocanul a planificat şi a participat la atentatul de la Muzeul Bardo. În februarie, el ajunsese din Maroc în Italia pe o barcă cu imigranţi, dar a fost expulzat de către autorităţile din Peninsulă. S-a întors în Maroc, de unde a ajuns în Tunisia, unde a pus la cale atacul. După atentat, a ajuns din nou în Italia.
Traseul marocanului pare să confirme astfel una din marile temeri ale autorităţilor europene şi ale oficialilor NATO în legătură cu uriaşul val de imigranţi care inundă bătrânul continent. Şi anume aceea că, printre refugiaţi, se pot ascunde cu uşurinţă terorişti.
„Ar putea fi luptători străini, ar putea fi terorişti care încearcă să se ascundă, să se amestece printre imigranţi. Ceea ce pur şi simplu subliniază importanţa răspunsului pe care trebuie să-l dăm în multe feluri acestei dezordini, acestor ameninţări”, a spus Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.
Atacul terorist de la Muzeul Brado a fost revendicat de gruparea teroristă Statul Islamic.