Manifestaţia, supravegheată atent de poliţie, a durat doar câteva minute. Oamenii au cerut ca românii să fie trimişi înapoi în ţara de origine.
„Eu nu am nimic împotriva populației de origine română. Ceea ce doresc este ca primaria să facă ceva și să-i controleze mai bine pe cei care vin si au antecedente penale. Cei care au făcut ce au făcut cu sora mea aveau antecedente penale”, spune Felipe Para Garcia, fratele uneia dintre victimele violului.
Mai sunt şi alte probleme care-i nemulţumesc pe spanioli: cerşetoria, de exemplu. Un cetăţean român din Alexandria stă la mila trecătorilor în timpul liber. El îşi completează astfel câştigurile din munca la cules de struguri.
„Am auzit așa, probleme cu niște băieți tot țigani, cum să le spun, au făcut ce au făcut. Deocamdată sunt cu ginerele, cu fiul meu, cu nora mea și cu fata! (reporter: Și merită dacă tot nu câștigați nimic?) Și în țară ce sa fac?”, spune un bărbat.
La câteva sute de metri, într-un mic parc sunt alţi cetăţeni români. Mănâncă semințe şi nu-i interesează mizeria lăsată în urmă.
„Noi nu ştim nimic. Nu am muncit până acum. (n.r. - Reporter: Dar când?) Mai târziu”, spune un bărbat.
„Din punctul meu de vedere, cum mă comport aici mă comport și acasă”, spune un alt bărbat.
De asemenea, faptul că românii sunt dispuşi să muncească pe bani puţini, stricând piaţa locală a muncii, este o problemă.
„Când se termină sezonul de cules măsline și struguri, românii pleacă în România și noi rămânem aici fără bani și fără loc de muncă. Străzile sunt pline de mizerie. Se duc la containere, scot haine de acolo și le lasă pe stradă. Și eu le spun de multe ori: luați ce luați și restul înapoi în container. Dacă le spui ceva iți răspund violent”, spune o localnică.
Cei mai mulţi dintre cei 3.000 de români care locuiesc în Almendralejo sunt originari din judeţele Teleorman, Olt şi Dolj.