Decizia de marţi de a debloca aproape un miliard de euro pentru armată a provocat tensiuni în cadrul guvernului spaniol între socialişti şi partenerii lor din stânga radicală, care se opun creşterii bugetului apărării promis de premierul Pedro Sanchez la summitul NATO, relatează AFP.
Spania a fost săptămâna trecută gazdă a summitului NATO şi s-a angajat, la fel ca alte membre ale organizaţiei, să-şi mărească bugetul pentru apărare la 2% din PIB.
Fără a aştepta negocierea tensionată a viitorului buget cu numeroşii săi aliaţi din Parlament, guvernul minoritar al lui Pedro Sanchez a deblocat marţi o sumă de 999,7 milioane de euro pentru a face faţă „tuturor cheltuielilor extraordinare” legate de războiul din Ucraina, a declarat purtătoarea de cuvânt a guvernului, Isabel Rodriguez.
Această sumă a fost alocată în cadrul „angajamentului” lui Pedro Sanchez în faţa NATO, a subliniat ea.
Potrivit ultimului raport anual al NATO, Spania, care a investit 1,03% din PIB în apărare, este penultima în Alianţa Nord-Atlantică în materie de cheltuieli militare, în faţa Luxemburgului.
Parteneră a socialiştilor la guvernare, formaţiunea stângii radicale Podemos - care este, de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, foarte critică faţă de trimiterea de arme Kievului - şi-a exprimat opoziţia directă faţă de atribuirea acestor fonduri armatei şi, mai amplu, faţă de creşterea bugetului apărării.
Reprezentanta sa în cadrul guvernului, ministrul muncii, Yolanda Diaz, a anunţat marţi că a cerut „convocarea urgentă” a comisiei de monitorizare a coaliţiei la putere, care are sarcina de a verifica dacă angajamentele luate la momentul constituirii sale în ianuarie 2020 sunt respectate.
Podemos susţine că a aflat despre deblocarea acestor fonduri pentru armată din presă, lucru infirmat de socialişti.
„Să cheltui bani pe arme pentru a răspunde exigenţelor unei puteri străine (SUA - n.r.) în loc să investeşti într-o sănătate mai bună, o educaţie mai bună şi în protecţie socială nu corespunde bugetului de care ţara noastră are nevoie”, a declarat luni secretarul general al Podemos, Ione Belarra, potrivit AFP, citată de Agerpres.
Într-un interviu pentru cotidianul local El Diario Montanes, ministrul socialist de externe, José Manuel Albares, a răspuns marţi Podemos explicând că „nu concep ca o forţă politică să se opună garantării securităţii şi protecţiei spaniolilor în contextul în care ameninţările pentru securitatea noastră au crescut ca niciodată în ultimele decenii”.
Editor : Liviu Cojan