Tensiuni fără precedent între Turcia şi Europa. Miza electorală pe care o reprezintă comunitatea turcă din UE

Data actualizării: Data publicării:
People Attend Referendum Rally Held by Turkish President
FOTO: Gulliver/GettyImages

Sunt tensiuni tot mai mari între Olanda şi Turcia. Preşedintele Recep Erdogan a declarat că Olanda se comportă ca o ţară bananieră şi a vorbit despre atitudini naziste. 

Guvernul de la Haga şi-a sfătuit cetăţenii aflaţi în Turcia să fie prudenţi, în condiţiile în care oficialii de la Ankara, în frunte cu preşedintele Recep Erdogan, au declanşat o avalanşă de jigniri la adresa Olandei.

„Vor plăti pentru acţiunilor lor în mai multe feluri, îmi pare rău că trebuie să spun asta, dar vor plăti. Şi îi vom învăţa şi ce înseamnă diplomaţia”, a amenințat liderul de la Ankara.

Declaraţiile vin după ce Haga a expulzat un ministru turc şi a refuzat, vineri, să permită aterizarea avionului altui ministru. Ambii oficiali mergeau în Olanda pentru a face campanie în favoarea modificării Constituţiei pentru extinderea prerogativelor preşedintelui.

Premierul Olandei i-a răspuns dur preşedintelui turc: „Nu se pune problema să prezentăm scuze Turciei, ei ar trebui să ne prezinte scuze pentru ceea ce au făcut”.

Tot în acest context, ambasadorul Olandei în Turcia a fost convocat de Ministerul de Externe de la Ankara.

O reacţie a venit şi din Danemarca. Premierul danez a amânat întâlnirea pe care urma s-o aibă cu Recep Erdogan.

„Turcii din străinătate reprezintă peste două milioane de potenţiali votanţi, iar manifestările electorale în Turcia au degenerat în violenţe în mai multe locuri, aşa că există temerea că acest lucru se poate întâmpla şi în Europa”, a explicat Marc Pierini, fost ambasador UE în Turcia. 

Cetăţenii turci sunt foarte divizaţi în privinţa acestui referendum, menit să sporească prerogativele președintelui lor. 

„Această inflamare retorică are efecte mai ales pe scena politică turcă. Recep Erdogan încearcă să-şi galvanizeze şi să-şi mobilizeze electoratul naţionalist turc, un electorat care e foarte sensibil la acest discurs dur faţă de ţările europene”, spune corespondentul France24.

Pe de altă parte, aceste comunități de turci din unele țări UE sunt suficient de importante pentru a fi o miză electorală și respectivele țări, multe dintre ele având programate alegeri în această primăvară.

Germania are cea mai numeroasă comunitate de turci, iar săptămâna trecută, mai multe primării au anulat mitingurile la care erau aşteptaţi oficiali turci. De altfel, președintele turc Recep Erdogan a vrut să organizeze 30 de mitinguri, până când are loc referendumul din 16 aprilie.

Olanda este singura dintre ţările membre care au interzis intrarea pe teritoriul său a unui ministru turc, de aici şi criticile din partea Turciei.

Criza deschisă dintre Turcia şi Olanda intervine la câteva zile de alegerile legislative de miercuri, pe care are şanse să le câştige, potrivit sondajelor, partidul deputatului de extremă-dreapta Geert Wilders. E clar că acesta nu va primi voturile cetăţenilor olandezi de origine turcă. Se pare că schimbul de replici cu Recep Erdogan i-a adus câştig de teren premierului olandez Mark Rutte a cărui fermitate faţă de Ankara a fost apreciată de alegători.

Nu doar Olanda s-a confruntat cu problema mitingurilor electorale turceşti. Deşi Turcia este aliatul statelor europene în NATO şi partenerul strategic în gestionarea crizei refugiaţilor sirieni, iată ce măsuri au luat ţările UE care găzduiesc comunităţi importante de turci:

Germania are cea mai numeroasă comunitate de turci, iar săptămâna trecută, mai multe primării au anulat mitingurile la care erau aşteptaţi oficiali turci. Duminică seară, ministrul de interne a mers şi mai departe. Campania electorală turcă nu are ce să caute în Germania, a spus el.

Franţa a permis un asemenea miting cu participarea ministrului de externe turc, dar şeful diplomaţiei fraceze a invitat autorităţile turce să evite excesele şi provocările. Doi candidaţi la preşedinţie, de dreapta şi de extremă-dreapta, au criticat, în schimb, autorităţile pentru că au permis organizarea acestui miting.

Olanda este singura dintre ţările membre care au interzis intrarea pe teritoriul său a unui ministru turc, de aici şi vehemenţa criticilor Turciei.

Austria a interzis organizarea a patru mitinguri electorale turceşti, de teama unor incidente de ordine publică. Şeful diplomaţiei austriece a invitat Turcia să nu-şi exporte politica internă în Austria.

În Danemarca, şeful guvernului i-a „propus” omologului său turc să-şi amâne o vizită prevăzută la sfârşitul lunii martie.

Cât despre ţara noastră, România are o comunitate turcă de 20.447 de persoane, reprezentând 0,1% din populaţie.

Germania

2.700.000 cetăţeni turci

5% din populaţia Germaniei

cea mai mare comunitate de turci din afara ţării

Franţa

459.661 cetăţeni turci

7% din populaţia Franţei

a doua cea mai mare comunitate turcă din Europa

Olanda

372.728 cetăţeni turci

2,4% din populaţia Olandei

a treia cea mai mare comunitate turcă din Europa

Austria

159.958 cetăţeni turci

2% din populaţia Austriei

Danemarca

28.892 cetăţeni turci

2% din populaţie

Elveţia

71.692 cetăţeni turci

1,5% din populaţia Elveţiei

România

20.447

0,1% din populaţia ţării.

Urmăriți și comentariul pe această temă a lui Robert Schwartz, jurnalist Deutsche Welle:

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a pățit o badantă din Italia după ce a pus mâna pe o moștenire de 317.000 de euro. A forțat bătrâna să...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Caz bizar în Ilfov: O țeavă de gaz blochează poarta unei case. Avocat Cuculis: „Ieșirea din curte se face pe...
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...