Europa doreşte să-şi deschidă frontierele interne pentru turism până la începutul verii, au anunţat luni miniştrii de externe din 11 state membre ale Uniunii Europene. Țările cu un turism dezvoltat se arată dispuse să ia măsuri graduale pentru reluarea activității în domeniu.
Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a discutat cu omologii săi din Spania, Italia, Austria, Grecia, Croaţia, Portugalia, Malta, Slovenia, Cipru şi Bulgaria - toate destinaţii populare pentru germani - prin sistem de videoconferinţă în legătură cu ridicarea progresivă a restricţiilor impuse pentru a limita răspândirea noului coronavirus, scrie Agerpres, preluând dpa şi HINA.
„Va fi esenţial să se asigure faptul că cetăţenii noştri nu pot doar călători pur şi simplu în mod liber în interiorul Europei, dar pot de asemenea să se întoarcă acasă în siguranţă”, arată declaraţia comună a celor 11 miniştri de externe.
Restricţiile de călătorie au stopat în mare parte libertatea de circulaţie de care se bucură în mod normal cetăţenii UE. Acum, deplasările transfrontaliere vor fi reluate în etape de statele membre, pe baza ratelor de transmitere a coronavirusului, într-o manieră coordonată.
În prezent, în Germania este în vigoare o avertizare de călătorie care expiră la 14 iunie. Maas a afirmat că va ridica ridica această avertizare pentru ţările europene şi va oferi fiecărui stat vizat orientări privind riscurile infectării cu SARS-CoV-2 pentru călători.
„Nu putem menţine permanent o avertizare de călătorie pentru întreaga lume. Dorim să revenim la normal pas cu pas”, a subliniat Heiko Maas, care a adăugat că vacanţele de vară nu vor fi ca înaintea pandemiei de COVID-19.
Italia, una dintre ţările cele mai afectate de pandemie, va primi din nou cetăţeni din alte ţări ale spaţiului Schengen începând din 3 iunie.
„Suntem pregătiţi să primim în siguranţă cetăţeni europeni care vor să-şi petreacă vacanţa în Italia”, a spus ministrul de externe italian Luigi Di Maio în timpul videoconferinţei.
Heiko Maas va avea miercuri o videoconferinţă şi cu omologii săi din Franţa, Austria şi Elveţia.
Aceste discuţii se bazează pe liniile orientative prezentate în urmă cu câteva zile de Comisia Europeană în vederea relansării activităţilor turistice afectate de criza cauzată de COVID-19.
Editor: B.P.