Foto: Gulliver / GettyImages
În mai puţin de două săptămâni, elveţienii sunt chemați la urne să spună dacă sunt de acord cu introducerea unui venit minim pe economie de 2.500 de franci, adică echivalentul a 2.300 de euro.
Măsura ar urma să înlocuiască alte variante de ajutor social din Elveţia și a parlamentarii care au propus-o spun că văr să ajute persoanele aflate în pericol de a-şi pierde locurile de muncă, în special din cauza introducerii roboților în procesul industrial.
Celor care muncesc şi câştigă salarii sub acest plafon ar urma să li se completeze veniturile lunare, iar şomerii vor primi automat această sumă.
Statistica arată că peste 90 al sută din populaţie câştigă deja mai mult decât valoarea venitului mimin propus și prin urmare, nu este foarte clar dacă referendumul va trece.
Nici măcar nu ar prima oară când s-ar putea întâmpla așa ceva, căci anul trecut elvețienii au respins o lege care prevedea un salariu mimin brut de 3.300 euro. Tot în 2015, a picat şi o iniţiativă prin care elveţienii ar fi putut beneficia de încă şase zile de concediu plătit.
Chiar și guvernul elveţian se opune venitului minim garantat. Impactul bugetar ar fi de aproape 23 de miliarde de euro în fiecare an, considerat prea mare chiar și pentru bugetul Elveției.