Țara din Uniunea Europeană unde oamenii suferă cel mai mult de singurătate. Pe ce loc se află România

Data publicării:
Femeie singură
Persoanele care se simt singure tot timpul sau aproape tot timpul au în jur de 20% mai multe șanse să sufere de depresie. Foto: Profimedia Images

Cel puțin unu din zece cetățeni ai Uniunii Europene se simte singur aproape tot timpul, potrivit unui raport despre singurătate comandat de Comisia Europeană, scrie Euronews. Conform cercetării, Irlanda este țara europeană cu cei mai mulți locuitori care au declarat că se simt singuri.

În jur de 13% din locuitorii Uniunii Europene au răspuns că se simt singuri aproape tot timpul în primul sondaj de acest gen, realizat în toate țările membre UE, la care au participat 25.000 de persoane.

Proiectul a fost pornit cu scopul de a arăta cât de mult s-a răspândit „epidemia singurătății” provocată de perioadele lungi de carantină și izolare din timpul pandemiei de Covid-19.

Cele mai bune rezultate s-au obținut în Olanda, Cehia, Croația și Austria, acolo unde mai puțin de 10% dintre participanții la sondaj au spus că se simt singuri.

În România, între 14-16% dintre oameni au spus că se simt singuri aproape tot timpul. Franța și Suedia sunt celelalte țări din UE în care s-au înregistrat rezultate asemănătoare.

Singurătatea este o problemă mai mare decât în România în țări precum Bulgaria, Grecia, Cipru și Letonia (16-17%), în timp ce aproape toate statele europene aflate la vest de țara noastră au ieșit pe un loc mai bun: Polonia, Belgia (13-14%); Ungaria, Germania, Italia, Portugalia (12-13%); Spania (10%).

Persoanele care se simt singure tot timpul sau aproape tot timpul, potrivit raportului, au în jur de 20% mai multe șanse să sufere de depresie.

„Singurătatea nu este doar o problemă privată și individuală”, se precizează în raport. „Ea poate să împiedice coeziunea socială și ar trebui văzută ca o problemă socială și combătută astfel.”

Factorii culturali - și nu doar evenimentele personale - joacă un rol în singurătatea pe care o resimt oamenii. Utilizarea intensă a rețelelor sociale este asociată cu un nivel ridicat de singurătate, în timp ce site-urile online sunt „lipsite de intimitatea și de calitatea interacțiunilor offline”.

Singurătatea s-a înregistrat mai mult printre persoanele mai tinere întrucât aceștia sunt mai vulnerabili în fața evenimentelor majore care se petrec în viața personală din cauza dependenței față de rețelele sociale.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unirea Ungariei cu România, o propunere surprinzătoare de acum un secol sub regele Ferdinand. „N-avem de dat...
Digi FM
Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, „devastat și distrus” de aventura soției lui: „Știa că îl înșela în timp...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Sophia Loren, apariție rară în public. Actrița în vârstă de 89 de ani s-a sprijinit de un baston, în timp ce...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
VIDEO Panică în Marea Neagră. Putin trimite 3 nave cu rachete care trag la 2.000 km. Ce misiune au?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...