Germania este membru al Uniunii Europene din perioada în care era divizată de Războiul Rece, în Republica Federală Germania (Vest) şi Republica Democrată Germania (Est). Desigur, doar Vestul a devenit pe rând membru NATO (1955) şi UE (1958). Germania este printre ţările fondatoare ale comunităţii europene. Cancelarul Angela Merkel reprezintă Germania la Consiliul European şi este prezentă la summitul de la Sibiu care dezbate viitorul Europei.
Ambasadorul Germaniei la București, Cord Meier-Klodt, a explicat pentru Digi24 care sunt, în viziunea Germaniei, provocările cărora trebuie să le facă față acum Uniunea Europeană.
Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei: „Europa, pentru Germania, nu a fost niciodată un adaos, ci este parte din ADN-ul integral al ţării noastre. Asta crede majoritatea, poate, din păcate în zilele noastre, nu toată lumea. Unii, cred că poate din ignoranţă, din indiferenţă poate, uneori, pentru că iau de-a gata ceea ce Europa a reuşit de-a lungul anilor, toate libertăţile şi nu realizează cât de multe a presupus drumul până acolo. Iar alţii, în mod evident pentru că poate ascultă vocile populiştilor care sugerează răspunsurile prea uşoare, la probleme complexe, acel „eu în primul rând”, abordarea naţionalistă a problemelor care pot fi rezolvate doar împreună. Deci, ce să facem? În primul rând, să arătăm ce este în joc şi ce a însemnat să ajungem unde suntem acum. În al doilea rând, cred că nu ar trebui să acuzăm nişte instituţii abstracte, Bruxelles-ul sau Strasbourg-ul pentru ceea ce noi toţi nu am fost în stare să reuşim să realizăm până în prezent. În al treilea rând, să continuăm să avem neobosiţi acest dialog raţional cu populiştii, subliniind şi arătând în mod clar pentru toată lumea, că răspunsurile lor nu sunt cele corecte pentru provocările pe care le avem”.
Diplomatul este încredințat că numai prin dialog se pot rezolva problemele, atunci când un membru al familiei „se rătăcește”.
Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei: „Cred că ar trebui să ne reamintim unii altora ce înseamnă de fapt Europa. Este un proiect profund şi cuprinzător. Şi mai important, într-o anumită măsură este ca o familie, care este la fel de puternică pe cât de puternică este veriga slabă. Evident, fiecare membru al familiei are drepturile lui individuale şi trebuie văzut şi luat ca un individ, dar familia ca un întreg este interesată de respectarea vieţii şi regulilor familiei, de către toată lumea. Ce facem când un membru se rătăceşte, ce facem ca familie? Consolidăm dialogul, vorbim cu ei, începem să le reamintim de angajamentele pe care şi le-au asumat şi cred că în acest caz particular, le amintim şi statelor membre de angajamentele pe care le-au luat atunci când s-au alăturat familiei comunitare”.
Ambasadorul Germaniei a avut cuvinte frumoase despre România și despre potențialul ei de a negocia soluții de compromis: „Întotdeauna am crezut în potenţialul uriaş al României în rolul ei de negociator al compromisurilor din Europa pe foarte multe subiecte, de negociator al intereselor Estului şi Vestului, al expertizei regionale, în foarte multe domenii România poate juca acest rol, îmi doresc să joace acest rol şi poate avea cea mai bună şansă cu ocazia summitului de la Sibiu şi în mod categoric aştept un semnal puternic de acolo”, spune Cord Meier-Klodt.