Suedia va introduce pentru prima dată un certificat de vaccinare

Data publicării:
Lena Hallengren face declarații.
Deşi Suedia înregistrează în prezent puţine cazuri de COVID-19, spre deosebire de multe ţări europene, „nu este izolată de restul lumii”, spune ministrul Sănătăţii, Lena Hallengren. Foto: Profimedia

Suedia va introduce de la 1 decembrie şi pentru prima dată un certificat de vaccinare pentru evenimentele cu peste 100 de persoane, măsură luată ca urmare a creşterii numărului contaminărilor cu COVID-19 în Europa, a anunţat miercuri guvernul suedez, relatează AFP.

Ţara nordică a decis de la 1 noiembrie să nu mai testeze persoanele complet vaccinate împotriva COVID-19, chiar în caz de simptome, dar a revenit asupra acestei decizii criticate.

Deşi Suedia înregistrează în prezent puţine cazuri de COVID-19, spre deosebire de multe ţări europene, „nu este izolată de restul lumii”, a subliniat ministrul Sănătăţii, Lena Hallengren, într-o conferinţă de presă.

Prezentarea unui certificat de vaccinare, care fusese recomandat de autoritatea de sănătate publică, îi exclude pe cei mai tineri - guvernul urmând să aleagă între un prag de 16 sau 18 ani.

Evenimentele care aplică măsura vor fi scutite de alte restricţii.

Aplicarea măsurii nu este obligatorie, a explicat guvernul. Dar organizatorul unui eveniment cu peste 100 de persoane care nu va aplica măsura va fi vizat de alte măsuri mai stricte.

Suedia are o rată de incidenţă de 85,8 cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile

Restaurantele şi barurile sunt în prezent scutite de prezentarea permisului de vaccinare. Suedia s-a remarcat în criza cauzată de pandemia de coronavirus prin lipsa de izolare şi o strategie bazată mai degrabă pe recomandări decât pe măsuri coercitive, cu utilizarea foarte limitată a măştilor de protecţie în spaţiul public.

O lege a permis stabilirea unui permis de vaccinare, dar acesta nu a fost pus în aplicare în afara deplasărilor în străinătate.

Suedia a ridicat aproape toate restricţiile anti-Covid la sfârşitul lunii septembrie ca urmare a avansării programului său de vaccinare şi a situaţiei epidemice bune, mai informează AFP, potrivit Agerpres.

În prezent, ţara are o rată de incidenţă de 85,8 cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) - una dintre cele mai scăzute rate din Europa şi cu mult în urma vecinilor săi norvegieni sau danezi, care se confruntă acum cu o creştere accentuată a numărului cazurilor după ridicarea majorităţii măsurilor sanitare.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri