Preşedintele Janos Ader a promulgat la începutul săptămânii legea care fixează noi condiţii pentru universităţile cu finanţare extermă, în ciuda protestelor masive care au ocupat străzile din Budapesta.
De asemenea, un nou protest este programat pentru miercuri seară în capitala Ungariei.
”Cerem executivului maghiar să suspende implementarea legii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark C. Toner.
Premierul Viktor Orban a declarat că Universitatea Central Europeană a încălcat legislaţia pentru acordare a diplomelor din Ungaria.
”Vrem să vedem o revizuire şi discuţii pentru adresarea acestor îngrijorări prin dialog cu universitataea şi cu alte instituţii afectate”, a precizat Toner.
De asemenea, legea controversată ar putea să afecteze funcţionarea universităţilor americane cu programe de licenţă din Ungaria. Una dintre condiţiile ce vor fi impuse este ca instituţiile să aibă un campus în statul de origine, New York, iar o alta este să existe un acord bilateral de susţinere între Ungaria şi Statele Unite.
Ministerul Educaţiei a spus pentru MTI că este dispus să încheie un acord bilateral cu statul newyorkez, care are jurisdicţie în chestiuni legate de educaţie. Un astfel de acord ar fi mult mai uşor de încheiat decât unul cu administraţia lui Donald Trump, care a avut o serie de diferende în ultimii ani cu Soros.
Condiţia privind campusul din statul de origine reprezintă o problemă numai pentru CEU, deoarece toate celelalte universităţi străine au deja astfel de campusuri. Aproximativ 70.000 de persoane au manifestat duminică la Budapesta în semn de susţinere faţă de universitate, considerată o ţintă a politicilor ”iliberale” ale premierului populist ungar Viktor Orban.
CEU este acreditată în statul american New York şi în Ungaria, iar studenţii primesc diplome recunoscute în Ungaria şi Statele Unite.
Universitatea Central Europeană are în prezent peste 1.400 de studenţi din 108 ţări ale lumii.