Documentele de care au făcut rost jurnaliştii de la Bild suntt datate 15 decembrie 2014, poartă antetul Preşedinţiei Ruse şi arată că Moscov a preluat complet controlul asupra structurilor politice şi economice ale regiunii separatiste Donbas.
Luptele din estul Ucrainei dintre armata guvernamentală şi miliţiile separatiste au izbucnit în aprilie 2014, la o lună de la anexarea peninsulei Crimeea de către Rusie. Până în septembrie, când au avut loc negocierile de încetare a focului de la Minsk, separatiştii rusofoni au reuşit să ocupe mare parte din regiunile rebele Doneţk şi Lugansk.
Julian Ropcke, jurnalist Bild: „Politicienii aşa-zisei "Republici Populare" sunt cele mai bune marionete ale Kremlinului. Noi am obţinut protocolul sesiunii comisiei Dumei de Stat. Aşa-zisa "Comisie Inter-Ministerială pentru Acordarea Ajutorului Umanitar pentru ariile afectate din regiunile sud-estice Doneţk şi Lugansk" - o titulatură foarte ciudată. Controversa asupra protocolului este că descrie în detaliu cum cinci ministere ruseşti au preluat controlul asupra teritoriilor ocupate în şase grupuri de lucru. Printre competenţele acestora, se numără Legea Fiscală, Legea Financiară darcşi înfiinţarea infrastructurii pentru transportul public”.
Potrivit Bild, din aceste grupuri de lucru făcea parte câte un reprezentant al serviciilor secrete ruse, FSB, dar niciun oficial al separatiştilor rusofoni din Doneţk şi Lugansk. Liderii separatişti au fost doar informaţi de deciziile luate la Moscova.
Comisia era condusă de vicepremierul rus Dmitri Kozak, unul dintre cei mai fideli colaboratori ai lui Vladimir Putin, fost membru al serviciului de informaţii al Armatei. Astfel, manevra Moscovei ar fi făcut inutil acordul de pace de la Minsk, acord care a şi eşuat ulterior.
Julian Ropcke, jurnalist Bild: „Dacă se ia în serios conţinutul acestui protocol, procesul de pace de la Minsk trebuie considerat un eşec. Protocolul arată că Rusia a renunţat demult la acest proces şi şi-a dezvoltat propriul plan pentru viitorul Donbasului. De asemenea, cererile Occidentului de organizare de alegeri generale în estul Ucrainei au devenit absurde, în condiţiile în care politicienii care conduceau acel teritoriu se aflau la Moscova şi nu în Donbas”.