Macedonia este cel mai nou front al crizei refugiaţilor: statul balcanic a declarat starea de urgenţă şi avertizează că armata ar putea fi trimisă la frontiera cu Grecia, de unde vin imigranţii.
„Ne aşteptăm ca implicarea armatei să aibă două efecte: va creşte securitatea cetăţenilor noştri şi va permite o gestionare mai bună a celor care aplică pentru azil în Macedonia”, spune Ivo Kotevski, purtător de cuvânt al Ministerului macedonean de Interne.
Mii de refugiaţi, mai ales din Siria, sunt blocaţi la frontiera dintre Macedonia şi Grecia. Majoritatea încercau să treacă graniţa ca să prindă trenul către Serbia. Oamenii sunt disperaţi şi spun că nu pot să se mai întoarcă în ţările lor.
Situaţia rămâne dură şi în Franţa, la Calais, unde imigranţii încearcă din răsputeri să treacă de gardurile de securitate şi să se suie în trenurile către Marea Britanie. Asta în ciuda măsurilor de securitate sporite luate de autorităţile franceze şi britanice în ultimele săptămâni.
Criza imigranţilor nu pare să aibă sfârşit, având în vedere că tot mai mulţi oameni vor să scape de conflictele din ţările natale. Regiunea kurdă din nordul Irakului, o zonă mai prosperă şi mai paşnică în comparaţie cu restul ţării, a devenit o poartă de ieşire pentru cei care vor să ajungă în Europa.
ONU avertizează statele europene că este nevoie de cooperare, deoarece nicio ţară nu poate face faţă singură acestei crize.
„Traficanţii exploatează oamenii într-un mod oribil, încalcă drepturile omului într-un mod teribil, dar ideea că aceste lucruri pot fi oprite cu măsuri represive este o iluzie, după părerea mea”, a spus Antonio Guterres, Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi.
Miroslav Taşcu Stavre, expert în relaţii internaţionale, despre criza migranților: