Turismul a atins cote record în Spania, anul trecut. Peste 75 de milioane de străini au vizitat peninsula iberică. O creştere cu zece la sută faţă de anul precedent. Și turismul românesc a crescut tot cu atât, dar sigur în număr de turiști și încasări diferența este mare.
În Spania a fost o avalanşă de turişti străini anul trecut, cel mai probabil si pe fondul problemelor din alte ţări. Mai exact, turiștii au început să evite state ca Franța, Belgia, Germania, Turcia, Israel, din cauza atacurilor teroriste.
In cifre exacte, 75.300.000 de străini şi-au petrecut vacanţele în peninsula iberică, mai mulţi faţă de 2015 cu aproape 10%. Ca întotdeauna, cei mai multi turişti au venit din Marea Britanie, urmaţi de germani, francezi şi italieni.
Chiar şi intr-o ţară cu o infrastructură turistică dezvoltată cum este cea a Spaniei, hotelierii abia a făcut faţă cererii. De-a lungul anului 2016 au fost multe momente în care gradul de ocupare în Spania sau în Insulele Canare a fost de 100%.
Sigur, hotelierii iubesc aglomerația, mai ales pentru că aduce bani. 77 de miliarde de euro au cheltuit străinii pe vacanţele petrecute în Spania. Ceea ce înseamnă o medie de 1.000 de euro pe turist, bani daţi pe biletele de avion, cazare, masă şi distracţie.
10% mai mulți turiști și în România
Potrivit rezultatelor anunțate de autorități pe primele nouă luni din 2016, a crescut cu 10% numărul de turiști față de aceeași perioadă din 2015. Din ianuarie până în septembrie deci, 1.900.000 de străini au venit în staţiunile din România. Adică în jur de 2.500.000 de turiști pe tot anul. Puțini, comparativ cu Spania, înseamna doar 3% din rezultatul lor.
Cum se traduc aceste cifre în bani? La noi, străinii au cheltuit puţin peste un miliard de euro, deci cam de 77 de ori mai puțin decât au cheltuit turiștii in Spania. În medie, fiecare străin a lăsat în România aproximativ 530 de euro.