Premierul slovac Robert Fico a spus marţi că refuză să implementeze în ţara sa noul sistem pentru migraţie al Uniunii Europene, potrivit Reuters.
„Spunem fără echivoc că nu se poate ordona unei ţări să accepte - în cazul Slovaciei - până la 300 de migranţi despre care nu ştii nimic, sau să plăteşti 20.000 de euro pentru fiecare”, a declarat Fico într-o conferinţă de presă, după o vizită la ministerul de externe de la Bratislava.
„Asta nu este solidaritate, este dictat”, a insistat el, potrivit Agerpres.
Noul pact pentru migraţie aprobat săptămâna trecută de Parlamentul European urmăreşte accelerarea procedurilor de securitate şi acordare a azilului, precum şi creşterea numărului de returnări, ca mijloace de a reduce migraţia dinspre Orientul Mijlociu şi Africa.
După opt ani de dispute între membrii UE, sistemul stabileşte un echilibru fragil între drepturile şi obligaţiile statelor unde sosesc mai mulţi migranţi, cum ar fi Italia, şi cele mai bogate, preferate ca destinaţii finale, cum ar fi Germania. Ţările care nu doresc să primească migranţi pot să opteze pentru plăţi.
Uniunea Europeană prezintă pactul ca un mare succes înaintea alegerilor europarlamentare din iunie.
Fico a afirmat că partidul său, Smer-SSD, şi coaliţia guvernamentală vor vota în parlamentul Slovaciei împotriva legislaţiei respective. Aceasta trebuie aprobată de statele membre ale UE, înainte de a intra în vigoare în întreaga Uniune, după care vor urma doi ani pentru implementare.
Se aşteaptă ca pachetul legislativ să întrunească majoritatea necesară la votul ţărilor europene, care potrivit unui oficial ar putea avea loc în mai, însă data finală încă nu a fost stabilită.
Poziţia lui Robert Fico a fost anunţată după ce Polonia respinsese deja regulile pentru migraţie. Reuters observă că şi Ungaria este împotrivă, aşa cum a anunţat încă de săptămâna trecută un purtător de cuvânt al guvernului de la Budapesta, care a calificat sistemul drept „inaplicabil”.
„Este sortit eşecului”, a declarat presei Zoltan Kovacs.
Voturile Poloniei, Slovacei şi Ungariei nu sunt însă suficiente pentru a respinge pactul. Statele membre ale UE care încalcă legislaţia comunitară pot fi date în judecată de Comisia Europeană şi eventual amendate de Curtea Europeană de Justiţie, unde cele trei ţări au pierdut deja procese privind migraţia.
Uniunea Europeană, care are 450 de milioane de locuitori, încearcă să reducă imigraţia ilegală încă din 2015, când peste un milion de migranţi, majoritatea refugiaţi sirieni, au traversat Marea Mediterană. Anul acesta, conform datelor ONU, în UE au intrat mai puţin de 48.000 de migranţi.
Fico, ajuns la putere a patra oară, s-a pronunţat împotriva mai multor politici ale UE, inclusiv referitoare la războiul din Ucraina, şi este favorabil unor relaţii mai strânse cu China. În acelaşi timp, reformele sale judiciare au provocat îngrijorare privind democraţia din Slovacia, ceea ce ar putea afecta fondurile europene pentru această ţară.
Editor : M.B.