În prima parte a anului, datoria publică a Franţei a crescut cu 36,5 miliarde de euro, până la nivelul record de 1.870 de miliarde de euro. S-a ajuns în această situaţie din cauza investiţiilor tot mai puţine şi a exporturilor în scădere.
În plus, în Franţa sunt acum aproape 3.300.000 de şomeri. Este cel mai ridicat nivel al şomajului din ultimele două decenii, iar tinerii sunt cei afectaţi în primul rând. Un şomer din patru se regăseşte în categoria celor de până în 25 de ani.
Pentru economia Franţei nu se anunţă vremuri mai bune nici în perioada următoare. Guvernul se aşteaptă ca gradul de îndatorare a ţării să crească în continuare, până la 94,3% anul următor. În plus, autorităţile din Hexagon au admis deja că nu vor putea respecta în acest an limita de deficit bugetar acceptată în UE, de 3% din PIB, şi estimează un nivel de 3,7%.
Singurul sector care pare să nu se lase învins de criza financiară este turismul. Cu cei 83 de milioane de turişti care au ales să viziteze Franţa, anul trecut, a rămas prima destinaţie turistică la nivel mondial.
Pe hârtie, viitorul economic al Franţei sună totuşi optimist. Guvernul de la Paris a anunţat un program de investiţii în valoare de 12 miliarde de euro, eşalonat pe zece ani. Fondurile vor fi destinate pregǎtirii profesionale a tinerilor şi creării de noi locuri de muncǎ. În plus, alte 5 miliarde de euro vor fi investite în următorii 17 ani în infrastructură.