Un sistem mobil şi extrem de flexibil apără mai multe oraşe din Austria de inundații. De fiecare dată când apele învolburate ameninţă una sau mai multe localităţi, autorităţile instalează panouri de oţel pe structuri deja construite sau asamblate în câteva ore. În zonele care nu permit structurile permanente, cum ar fi drumurile, de exemplu, panourile sunt bine fixate în asfalt, chiar dacă ulterior acesta va trebui refacut . În funcţie de riscul prezentat de fiecare zonă, panourile din oţel ajung şi la trei metri înălţime. Acelaşi sistem de protecţie este folosit şi în Germania, stat traversat de trei mari fluvii: Dunărea, Elba şi Rinul.
Şi autorităţile din Cehia au învăţat lecţiia inundaţiilor şi după dezastrul făcut de Dunăre în 2002 au pus la punct un sistem de protecţie. Chiar dacă acesta nu funcţionează încă ceas, ca în Germania şi Austria, locuitorii din Praga sunt mulţumiţi. Şi autorităţile.
Din nefericire, sistemele de apărare nu sunt instalate în toate zonele riverane, fie din cauza preţului mult prea ridicat, fie pentru că acestea nu sunt considerate a fi zone de risc. În aceste condiţii, pagubele lăsate în urma de inundaţiile care au afectat Europa Centrală în ultimele zile se ridică deja la sute de milioane de euro.