Fostul premier, condamnat la patru ani de închisoare în dosarul Mediaset, îi va cere preşedintelui Giorgio Napolitano să îl graţieze, apropiaţii lui argumentând că doar aşa se poate „restabili democraţia” în Italia, scrie Corriere della Sera.
„Este o sentinţă fără fundament. Spre mine s-a aruncat doar cu noroi”, a declarat Silvio Berlusconi vineri după-amiază.
Fostul premier, care este preşedintele Partidului Poporul Libertăţii (PdL, de centru-dreapta), a organizat o reuniune cu colegii parlamentari, cerând reformarea justiţiei pentru a se evita condamnări precum cea care îl vizează.
„Altfel, vom cere organizarea de alegeri anticipate şi vom învinge. Nu ne putem sustrage de la obligaţia reformării justiţiei”, a avertizat Silvio Berlusconi care, conform legii, nu va avea voie să candideze timp de şase ani după o condamnare definitivă, potrivit Mediafax.
Condamnarea sa riscă să genereze o criză politică de proporţii, în contextul în care Guvernul condus de Enrico Letta este susţinut atât de Partidul Democrat (de stânga), cât şi de formaţiunea lui Silvio Berlusconi.
Liderii grupurilor PdL din Senat şi Camera Deputaţilor, Renato Schifani şi Renato Brunetta, au avertizat că vor merge la Preşedinţie pentru a prezenta demisiile tuturor membrilor formaţiunii care deţin funcţii guvernamentale sau locuri în Parlament.
La rândul său, secretarul general al PdL, Angelino Alfano, care este şi ministru de Interne în Guvernul de uniune dreapta-stânga Enrico Letta, a declarat după reuniune: „Suntem pregătiţi să demisionăm pentru a ne apăra scopul”.
Procuratura din Milano a emis vineri ordonanţa de executare a pedepsei de către Silvio Berlusconi, care trebuie să ispăşească un an de închisoare în dosarul Mediaset, dar probabil va fi plasat în arest la domiciliu sau va efectua muncă în folosul comunităţii, după o procedură complicată. Potrivit Corriere della Sera, Procuratura din Milano a emis ordonanţa de punere în aplicare a condamnării confirmate joi de Curtea de Casaţie.
Fostul premier are la dispoziţie o lună şi jumătate să se decidă dacă stă în arest la domiciliu sau face muncă în folosul comunităţii.
Silvio Berlusconi, 76 de ani, fusese condamnat în prima instanţă şi în apel la patru ani de închisoare pentru fraudă fiscală, cu o interdicţie de cinci ani privind deţinerea de funcţii publice. Pedeapsa de condamnare la închisoare a fost confirmată de instanţa supremă, care a decis rejudecarea la Curtea de Apel din Milano a sancţiunii suplimentare, cea de interzicere a funcţiilor publice.
În privinţa condamnării la închisoare, trei din cei patru ani beneficiază de o amnistie, astfel că Berlusconi ar avea de executat doar un an de închisoare. Însă fostul premier italian ar putea fi plasat în arest la domiciliu sau ar putea efectua muncă în folosul comunităţii.
Avocaţii fostului premier italian vor avea la dispoziţie 30 de zile pentru a stabili măsurile alternative închisorii. În practică, opţiunea avocaţilor apărării va putea fi anunţată până pe 16 septembrie, dat fiind că va fi şi o perioadă de vacanţă. Avocaţii vor trebui să propună arestul la domiciliu sau munca în folosul comunităţii.